TikTok'un sahibi, ABD'nin ültimatomuna rağmen onu satmayı reddetti

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Uzman web sitesi The Information, ByteDance'in TikTok'u, videolarını dünyadaki bir milyardan fazla kullanıcıya öneren güçlü ve gizli algoritma olmadan satma senaryosu üzerinde çalıştığını yayınladı.

Ancak Çinli teknoloji devi bunu yalanladı.

Şirket Perşembe gecesi grubun sosyal ağı olan Toutiao hesabında “Yabancı medyadan ByteDance'in TikTok'un satışını araştırdığı yönündeki haberler doğru değil” dedi.

“ByteDance'in TikTok'u satma planı yok” diye ekledi.

Bu popüler platform yıllardır siyasi ve diplomatik tartışmaların kaynağı olmuştur. Önceki ABD Başkanı Donald Trump zaten bunu yasaklamaya çalışmıştı ancak başarılı olamamıştı.

Şirket, Çin hükümetiyle herhangi bir bağı olduğunu defalarca reddetti ve Amerikalı kullanıcıların özel verilerini Pekin ile asla paylaşmayacağının ve paylaşmayacağının garantisini verdi.

Ayrıca Amerikalı kullanıcıların verilerinin ülke içinde saklanması için “Project Texas”a yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını da vurguladı.

Ancak eleştirmenler, verilerin sorunun yalnızca bir parçası olduğunu söylüyor ve algoritmanın (başarının sırrı) ByteDance'ten de ayrılmasını talep ediyor.

Platformun CEO'su Shou Zi Chew, şirketin yasayı mahkemeye taşıyacağını duyurdu ancak bazı analistler, ulusal güvenlik nedenlerinin Yüksek Mahkeme önünde ifade özgürlüğünden daha ağır basabileceğine inanıyor.

Karmaşık operasyon


Değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin edilen platformun zorla satılması büyük sorunlar yaratacaktır.

Amerikan teknoloji devleri Meta veya Google gibi bu sorunla yüzleşmek için yeterli kaynaklara sahip şirketler, rekabet ve antitröst kuralları nedeniyle muhtemelen bunu başaramayacaktır.

Birçok yatırımcı için TikTok'un en değerli özelliği video öneri algoritmasıdır.

Ancak satışlarının, Trump'ın 2020'de TikTok'u yasaklama girişiminin ardından bu algoritmaların teknolojiyi koruduğunu ilan eden Pekin tarafından onaylanması gerekiyor.

Çinli yetkililer şu ana kadar platformun zorla satışına kesinlikle karşı çıktılar ve şirketlerini korumak için gerekli tüm önlemleri alacakları konusunda uyardılar.

Analistler ve yatırımcılara göre TikTok küresel bir fenomen haline gelmiş olsa da ByteDance'in gelirinin yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor.

Grup son yıllarda patlayıcı bir büyüme yaşadı ve dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi.

Aralarında General Atlantic ve SIG gibi Amerikan firmalarının ve Japon SoftBank'ın da bulunduğu uluslararası yatırımcıları buraya milyarlarca dolar yatırdı.

Grubun yatırımcılarından Mitchell, “TikTok AB, küresel işin çok küçük bir parçası. Hikayenin heyecan verici bir parçası elbette, ancak (…) genel boyutla karşılaştırıldığında çok küçük bir kısım” dedi. Green, American Lead Edge Capital'den CNBC ağına.

“Eğer onu ABD'den çıkarırlarsa satmayacağız” dedi.
 
Üst