Sigara kullanması ve dişeti sıhhatimiz

celikci

New member
BİRÇOĞUMUZ sigara ile kanser, teneffüs yolu sonulları ve kalp hastalıkları içindeki münasebet hakkında bilgi sahihiyiz. Geçmişte sigara içme ile diş ve diş eli hastalıkları içindeki kuvvetli bağdan fazlaca az bahsedilirken, son çalışmalar ve bilimsel deliller sigaranın diş eti hastalıkları içiıı de en lıiiyük çevresel risk oluşturduğunu göstermiştir.

Sigara kullanmasının tarihçesinden kısara bahseder misiniz?

İnlim tarımının M.O. 600 yılında Amerika kıtasında haşladığı ve bu tarihten 4″>(K) yıl daha sonra birinci vakit içinderda Orta Amerika’daki Mayalar ın kullandığı, tapınak duvarlarındaki oymalardan anlaşılmaktadır. Tütünü sigara olarak kullanılmasına birinci kez M ö hm) mı-

larıuda amerikan yerlilerinde rastlanmaktadır. M.S 500-600 senelerında «la Kuzey Amerika Kızılderilileri’nin sigarayı barış çubuğu, savaş çubuğu. toplantı çubuğu üzere dini ve toplumsal uygulamalarına adapte ettikleri görülmekledir. Sigara sözünün Maya’ların tütün yapraklarına verdikleri sik’ar isminden lürcdiği düşünülmekledir, l utünii. 15 yy. sonu ve 16.yy”da Amerikalı denizciler Avrupa kıtasına yetiştirmek amacıyla getirmişler ve kullanması yaygınlaşmıştır. Burada kullanmasının sebebi, migrenin yaııısıra 36 hastalımı iyileştirdiği inancıdır. I lalla bununla ilgili kitaplar hile yazılmıştır. Asya’da kullanımı iT.yy.’ııı sonlarına dayanmakladır. Tülün kullanmasına birinci mani. IV. Murat vaktinde uygulanan yasakla başlamış lakin başarılı olamamıştır.

Dünyada ve Türkiye’de Sigara kullanması ne durumdadır?

Dünya Sıhhat Örgülü datalarına bakılırsa dünyada 1.1 milyar kişinin sigara kullandığı talimin edilmektedir. Krkckleriıı %47’si. bayanların da %12’siniıı sigara kullandığı hesaplanmıştır. ilkemizde 17 milyon insanın sigara kullandığı, bu oranın erkeklerde %63*ii. bayanlarda İm- %25″i olduğu bilinmektedir.

Ülkemizde sigara için yıllık 6.5 milyar dolar harcanmakladır. Sigaranın niye olduğu 50 hastalığı tedavi ettirmenin maliyetinin için 2 milyar dolar okluğu hesaplanınca, toplamda sigara satın almak ve tedavi ettirebilmek için yılda ortalama 8.5 milyar dolar para harcanmakladır.

Sigara ve genel sıhhat bağlantısını açıklar mısınız?

Sigaranın süratli yaygınlaşmasıyla bir arada sorumlu olduğu hastalıklar ve bunlara bağlı vefatlar de ayııı süratle artmıştır. Dünya Sıhhat Orgülü’nüıı datalarına bakılırsa dünyada yılda -i ınilyoıı kikinin vefatından sigara sorumludur vc 2010 vılıııda hu sıvının 10 milvoııa

yükselmesi lıeklcnmektedir. Artık araştırmacılar sigaranın kalp-daıııar hastalıkları ve kanserde değerli bir risk faktörü olduğu konusunda hemfikirdir ve bu niçinle acil çöziiııı İM’kleven sorunlardan biri olarak tanımlanmakladır. Sigara ayrıyeten düşük yüklü doğumlar, puiıııoncr. gastminteslitıal. serehrovas- küler hastalıklara da niye olahilnıek- tep>
Sigara kullanması Periodontal Dokuları nasıl tetiklemektedir?

İki yolla periodontal dokular iıze- rinde yıkıcı tesir yapabilir, birincisi lokal olarak dişeti dokuları üstündeki irriiasyoıııı. ikincisi ise sistcıııik dolaşana katılarak |M>liııınrfonüklccr löko- sitlerin işlevlerinin lıozulmasına. vaskiiler doku ve lıemodiııamiğinin lıozulmasına niye olması olabilir. Sigara kullanan bireylerde daha fazla al- vcol kemik kaybı ve vc daha fazla cep derinliğine rastlanmıştır. Hu durum, sigara kullanmasının sistcıııik tesiri nedeniyle |HTİodoııtal dokuları etkilediği formunda açıklanmakladır.

SİGARA İÇME ve PERİODONTAL HASTALIK içindeki münasebetteki gerçekler şöylekidir:

1.Periodontal hastalığın temel nedeni. hastalık yapan mikroorganizmalarla koııak karşılığı içindeki bağlantını bozulmasıdır. Sigara kullanması hu dengeyi olumsuz etkilemekte ve konak cevabı zayıflatmaktadır.

2.Yapılan çalışmalarda sigara kullanımının mikrobiyal dental plak ve diştaşı oluşumu üzerinde direkt tesirli olduğu, sigara kullananlarda manalı derecede diştaşı olduğu ve periodontal hastalığın daha şiddetli olduğu ve bunun da sigaranın sayısıyla yanlışsız orantılı olduğu anlaşılmıştır.

3. Sigara içenler içmeyenlere bakılırsa daha fazla diş ve diş eti hastalığı sorunu yaşarlar. Çalışmalara nazaran sigara içenlerin içmeyenlere nazaran daha az dişi. daha fazla çürük dişi. %67 daha fazla diş kaybı kelam. konusudur.

4. Önemli diş eti hastalığına yakalananların sigara içen bireyler olduğunu görülmektedir..

5. Sigara içmek genç hastalar için epey ziyanlıdır ve ilerleyen hastalık daha komplike ve daha kıymetli ve daha az mutlu edici olur.

6. Sigaradaki nikotin kanı taşıyan damarların daralmasına sebep olur. İltihabın daha az gözle görülür hale gelmesi, daha az diş eti kanamaları ve ağızın bakterilere karşı olan savunma sisteminin bozulması bunun sonucunda olur.

7.Sigara diş eti cebi. kemik kaybı ve dişeti enfeksiyonlarının niçini olan birfazlaca ziyanlı bakterinin çoğalmasına sebep olur.

8.Sigaıa içenlerin periodontal tedavisinin sonuçlan ve varanın güzelleşmesi sigara içmeyenlere göre daha sıkıntı olur. Diş eti meseleleri sigara içen hastalarda daha fazla yine eder.

9.Sigara oral bakterilere karşı savunma mekanizmanızı değiştirir. Çalışmalar bakterileri öldüren akyuvarların % 50 azaldığı göstermiştir.

10.On üst dişlerimizin etrafındaki diş etlerimiz sigaradaki kimyasal hususlardan epeyce fazla etkilenirler.

11. Nikotinin kan damarlarındaki tesirlerinden dolayı, sigara içenlerde, erken teşhisde kıymetli olan dişeti kanaması ve dişetlerinde kızarıklık daha az olur. özetlemek gerekirsesı diş kaybına niye olan periodontal hastalığı maskeler ve teşhisin daha sıkıntı ve geç konmasına yol açar.

Şayet size ziyan veren bir faktörü ortadan kaldırabilirseniz yahut denetim edebilirseniz lıeııı genel sığlığınız gözle görülebilir düzeyde güzelleşecek, tıpkı vakitte dişeti problemlerinizi çözmek daha kolay olacaktır.
 
Üst