LXC 6 ve Incus 6'lı Linux Konteynerleri: Canonical ve Dünyanın Geri Kalanı

Adanali

Member
Konteynerler ve Linux bağlamında, bugün çoğu geliştirici ve yönetici Podman, Docker ve Kubernetes hakkında konuşma eğiliminde ancak LXC hâlâ orada ve canlı: LXC sürüm 6, 4 Nisan'da piyasaya sürüldü. Artık geliştiricileri Incus yönetim aracının 6. sürümünü yayınladı. Özel olan şey: hem LXC 6 hem de Incus 6 uzun vadeli destekle geliyor. Bu nedenle, LXC 6 ve Incus 6'yı temel alan sistemler tasarlayan ve inşa eden herkes, kapsamlı geçiş ve yükseltmelerden dolayı bir süreliğine huzur ve sükunet içinde olacaklarını varsayabilir.

Duyuru



Linux altındaki konteyner dünyasını düzenli olarak takip etmiyorsanız Incus'u henüz duymamış olabilirsiniz. Gerçekte bu eski bir tanıdıktır çünkü Incus, konteyner yöneticisi Canonical'in öncüsü olduğu LXD'nin bir koludur. Incus var çünkü Canonical neredeyse bir yıl önce tüm LXD yönetimini dahili olarak yönetmeye ve artık Linux Konteyner Projesi çalışmalarına katılmamaya karar verdi. Başlangıçta öncelikli olarak LXC'den sorumluydu ancak daha sonra sorumluluk alanını LXD gibi araçları da içerecek şekilde genişletti. Bu çok mantıklı: Sonuçta, sistemlerdeki konteynerleri hassas bir şekilde yönetecek bir araç yoksa, LXC gibi bir çözüm tek başına yardımcı olmayacaktır. LXC'nin kendisi öncelikle Linux çekirdek düzeyinde kapsayıcılar oluşturmak, başlatmak ve yönetmek için gereken bileşenleri içerir.

Canonical bu boşluğu doldurmak için LXD'yi yarattı. 2023 Bağımsızlık Günü'nde Linux üreticisi, Linux Container Project ile ortak yolunu sonlandırmaya ve bunun yerine gelecek için kendi çorbasını pişirmeye karar verdi. Linux Konteyner Projesi, Incus adını taşıyan, ortaklaşa geliştirilen en son LXD sürümünün çatalıyla yanıt verdi. O zamandan beri LXD ve Incus'un gelişmeleri farklılaştı.

Birçok yenilik


O zamandan beri Incus'taki LXC personeli, LXD çatalını Ubuntu'nun oldukça dar geliştirme araçları ve hizmetleri ağından kurtarmak için çok zaman harcadı. Örneğin MaaS veya Candid'e olan bağlantılar ve Canonical'in RBAC'ına entegrasyon da ortadan kaldırıldı. Yine bir Ubuntu ürünü olan Shiftfs de kaldırıldı çünkü artık doğrudan çekirdekte bulunan Linux ID eşlemeli özel medya ile değiştirilebiliyor.

LXC aynı zamanda eski gelenekleri de ortadan kaldırmaya çalışıyor: LXC 6.0 ilk defa artık Ubuntu'nun eski başlatma sistemi Upstart'ı desteklemiyor. Buna ek olarak, daha önce bağımsız programlar olarak sunulan tüm “lxc” alt komutlarını içeren ortak bir “lxc” programı oluşturmak artık ilk kez mümkün. Ancak bu isteğe bağlıdır. Bir diğer önemli değişiklik, daha önce olduğu gibi libsystemd kullanmak yerine sistem veri yolu ile iletişim kurmak için libdbus-1'e geçmeyi içeriyor. LXC 6.0'da ilk kez IPv6 da varsayılan olarak etkindir. Bu nedenle IPv6'nın tanıtımı ve yaygın kullanımı durdurulamaz.

Incus 6'nın bir diğer önemli yeniliği harici depolama desteğiyle ilgilidir. Artık LVM'yi bağlamak için üreticinin “kümelenmiş” olarak adlandırdığı bir birim sürücüsü var. Bu, arka planda paylaşılan depolamayı ifade eder: Bir LXC kurulumundaki tüm düğümler paylaşılan depolamayı gördüğü sürece, onu gelecekte LXC ile kümelenmiş LVM aracılığıyla konteynerlere bağlayabilirsiniz. LXC LVM sürücüsü daha sonra engelleme işlemini gerçekleştirir.

Açık kaynağın avantajı


Aynı zamanda Canonical, köklerine odaklanıyor ve yakın zamanda piyasaya sürülen LXD sürüm 5.21'de harici depolama desteğini bile azalttı. Üretici bunu başarabilirse, LXD'nin esas olarak Dell PowerFlex'i temel alan hiper birleşik altyapılarda kullanılması gerekir; bu da muhtemelen Canonical ve Dell arasındaki işbirliğinden kaynaklanmaktadır. Bazı gözlemcilere dezavantaj gibi görünebilecek bu durum, yani Linux kapsayıcı topluluğu içindeki anlaşmazlık, açık kaynak ilkesinin rakipsiz avantajının bir kez daha altını çiziyor: Uygulamada, Linux kapsayıcılarının kullanıcıları artık farklı özellik setleriyle farklı teknik yaklaşımları da seçebiliyor. . Hem Incus 6 hem de LXD 5.21'in yazarları tarafından LTS sürümleri olarak anılması, Linux konteyner kullanıcılarının öngörülebilir gelecekte gelecekteki güvenlikleri konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacağını açıkça ortaya koyuyor.

Incus 6.0 LTS ve LXC 6.0 LTS ile ilgili tüm ayrıntıları sürüm duyurularında bulabilirsiniz.


(fo)



Haberin Sonu
 
Üst