LibreOffice 7.5: API aracılığıyla yeni araç çubuğu, simgeler ve DeepL

Adanali

Member
Son taslağın yayınlanmasından altı aydan kısa bir süre sonra, LibreOffice’in arkasındaki kar amacı gütmeyen kuruluş olan Document Foundation, ücretsiz ofis paketinin 7.5 sürümünü yayınladı. “Topluluk” son ekine sahip sürüm, arayüzünü uygulamalar ve belge türleri için modernize edilmiş simgelerle geliştiriyor; bu simgeler artık gözden geçirilmiş bir karanlık modla Windows ve macOS altında sistem genelindeki görünümü de takip ediyor. Önceden, bu mod hala deneysel olarak kabul ediliyordu ve geliştiricilere göre düzinelerce görsel iyileştirme aldı.


Artık macOS’ta yazı tipi gömmeyi de destekleyen PDF dışa aktarmada birçok hata düzeltmesi yapıldı. Office paketinin tüm bireysel uygulamalarında, en çok kullanılan işlevleri tek bir çubukta özetleyen yeni isteğe bağlı “Kompakt araç çubukları” ayarı vardır. Başlangıç Merkezi, son kullanılan belgeleri LibreOffice uygulamasına göre filtreleyebilir. Çoklu dokunmatik girişi olan dizüstü bilgisayarlarda, programlar artık yakınlaştırma ve döndürme hareketlerine tepki veriyor.


Yeni özellik: DeepL, Calc ve Impress özellikli Writer


Writer’ın kelime işlemcisinde, yer imleri renkli köşeli parantezlerle vurgulanır. Yazım denetleyici artık Almanca’da oldukça yaygın olan bileşik adları da tanıyan Hunspell algoritması 1.7.2’ye dayanmaktadır. Ekran okuyucular gibi görüntüleme teknolojileriyle de çalışması gereken erişilebilir belgeler oluşturan herkes, tek tek öğeleri tamamen dekoratif olarak işaretleyebilir ve otomatik belge kontrolü gerçekleştirebilir. Umut verici bir özellik şu anda hala test ediliyor: Writer’ın dil ayarlarında, yeni “DeepL Server” öğesi, bu makine çevirisi hizmeti için API anahtarını girmenize izin veriyor. DeepL Pro aboneleri, seçilen bölümleri veya tüm belgeleri otomatik olarak çevirmek için kullanabilir. Bu işlevin kullanılabilir olması için, deneysel işlevlerin önce “Ekstra Genişletilmiş Seçenekler” altında etkinleştirilmesi gerekir.

Calc’ta, formüller için giriş alanının yanındaki işlev simgesine tıklandığında, formüllerin açıklamasında tam metin araması sunan işlev sihirbazı açılır. Grafiklerde, Calc artık tabloları bir açıklama olarak veya X ekseninin yerine kullanabilir.Veri tablolarının bu eklenmesi, “Horizon 2020” programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından desteklenmiştir ve zahmetli geçici çözümler olmadan daha karmaşık diyagramlara izin verir.








(Resim: Screenshot_Wolski)



Yakından ilgili grafik düzenleyici Draw and Impress’te, eklenen tablolar için uygun renk tasarımı için hazır stiller vardır. Sunum konsolu artık yalnızca tam ekranda değil, aynı zamanda program penceresinde de çalışıyor; bu, çoklu monitör çalışması için veya bir video projektörü bağlandığında kullanışlıdır.


Kurulum: Linux için ayrıca Appimage olarak


Bunlar Document Foundation tarafından 7.5 blog yazısında vurgulanan noktalardan sadece birkaçı. Her zaman olduğu gibi, tam sürüm notları tüm yenilikleri detaylandırıyor. Vakıf ayrıca istatistik sağlayabilir: 144 katkıda bulunan LibreOffice’in arkasındaki aktif topluluğun boyutu 2022’den 2023’e kadar sabit kaldı. onlar için geliştiriciler LibreOffice.

LibreOffice 7.5, Windows, Mac OS ve Linux için indirilebilir. Linux için, yazılım yalnızca DEB ve RPM paket biçimlerinde değil, aynı zamanda evrensel Appimage, Flatpak ve Ubuntu’da Snap paketi olarak da mevcuttur.

Ayrıca bakınız:


(emw)



Haberin Sonu
 
Üst