Kuru Göz Nedir?

celikci

New member
Kuru göz, gözyaşınızın göz yüzeyi için kâfi nemlendirme sağlayamadığı durumlarda oluşan klinik tablodur. Kuru göz hastalığı en yaygın göz rahatsızlıklarından biri olup, göz kliniklerine müracaatlarda üst sırada yer almaktadır. Gereğince gözyaşı üretemezseniz yahut gözyaşı kaliteniz düşükse kuru göz belirtileri gösterebilirsiniz.

Kuru göz oluşumunda risk faktörleri; ileri yaş, klimalı ortamlarda bulunulması, alerjik göz hastalığı, tiroid bozuklukları, romatoid artrit ve Sjögren üzere romatolojik rahatsızlıklar, A vitamini eksikliği, gözyaşı üretimini etkileyen ilaç kullanımları (antidepresanlar, antihistaminikler, hormon tedavileri,..vs), kontakt kens kullanması, göz lazer operasyonu, ağır mavi ekran maruziyeti hikayesi üzere epey çeşitli etkenler sayılabilir.

Kuru göz hastalığı yetersiz gözyaşı üretimi ve süratli buharlaşan tip olmak üzere iki ana alt başlıkta incelenmektedir. Kuru göz kliniğinde; beğenilen batma, yanma, kızarıklık, ağrı, sulanma, ışığa hassasiyet, beğenilen yabancı cisim hissi, bulanık görme, göz yorgunluğu, gece sürüşte zorluk, klimalı yahut kuru ortamlara intolerans , göz ortasında ve etrafında yapışkan akıntı üzere semptomlar görülebilir.

Kuru göz teşhisinde; biyomikroskopi ile yapılan göz muayenesi kıymet teşkil eder. Hastanın hikayesi tanıya yardımcıdır. Gözyaşının özel boyalarla boyanması ve Schirmer testi ile gözyaşı ölçüsünün belirlenmesi teşhiste kullanılabilecek testlerdir. Ek olarak tanıya yardımcı ve sebebe yönelik korneal topografi, meibografi, invazif olmayan gözyaşı kırılma vakti ölçülmesi de yapılabilen tetkikler içindedır.

Kuru göz kliniğinin tedavisinde; gözü nemli tutabilmek için, yapay gözyaşı damlası ve jeli kullanılabilmektedir. Lakin medikal tedavi seçimi göz tabibince göz kuruluğu tipine göre değerlendirilip şahsa özel tedavi ile sağlanır. Zira öteki göz rahatsızlıkları da göz kuruluğuna sebep olabileceği için öteki rahatsızlıkların da tedavi edilmesi gerekecektir. Kimi kuru göz hastalarında yaklaşım mevcut gözyaşının korunmasıdır. Gözyaşı gözetici gözlüklerle göz kenarları kapatılabilir. Ek olarak bilhassa geceleri bulundukları odanın nemlendirici aygıtlarla nemlendirilmesi de rahatlatır. Mevcut gözyaşını korumak için gözyaşının gözden uzaklaşmasını sağlayan küçük kanalcıklar süreksiz yahut kalıcı olarak cerrahi uygulamalarla kapatılabilir.

Kuru göz, kliniğine göre medikal yahut ileri kademelerde cerrahi tedavilerle ile denetim altına alınabilen bir hastalıktır. Lakin hastaların tedaviye ve tedavi müddetlerine uyumlu olmaları ve kendi göz tabiplerinin tekliflerine uyması değer arz etmektedir.
 
Üst