Hükümet: Veri merkezi enerji tüketiminin 2037 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor

Adanali

Member
Federal hükümet, yapay zeka (AI) alanındaki gelişmeler ve uygulamalar nedeniyle önümüzdeki yıllarda enerji talebinde büyük bir artış bekliyor. Konfederasyon, CDU/CSU parlamento grubunun dijital teknolojilerle ilgili talebine verdiği yanıtta bunun veri merkezlerinde görünür hale geldiğini yazıyor. Almanya'daki veri merkezlerinin elektrik tüketimi şu anda yıllık 20 TWh civarında. Federal Ekonomi Bakanlığı'nın raporuna göre, 2037 yılına gelindiğinde bu miktarın neredeyse ikiye katlanarak yaklaşık 38 TWh'ye ulaşması bekleniyor. İletim şebekesi operatörleri arasında yapılan bir piyasa araştırmasına dayanan mevcut taslak elektrik senaryosu çerçevesine dayanmaktadır.

Duyuru

Yanıta göre, büyük ağ operatörleri veri merkezi elektrik tüketiminin 2045 yılına kadar 88 TWh olacağını tahmin ediyor. Ancak bu rakamların Federal Ağ Ajansı tarafından doğrulanması hâlâ beklemede. Borderstep Enstitüsü'nün Bitkom sanayi derneği için yaptığı çalışmaların yazarları, 2030 yılına kadar yerel veri merkezlerinin yılda 25 ila 35 TWh arasında ihtiyaç duyacağını da varsayıyor. Borderstep'in güncel verilerine göre tüketim on yıl önceki 11 TWh'den şu anda 18 TWh'ye yükseldi. Aynı zamanda yerel sistemlerin verimliliği de altı kat arttı çünkü daha modern donanım ve yazılım sayesinde performans önemli ölçüde artırıldı.

Berlin'in elektrik şebekesi: tazıdan dağıtıma

Hükümet, veri merkezlerine enerji tedarikinin sağlanması için elektrik şebekesi planlanırken lokasyonların mümkün olduğunca erken dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle ağ geliştirme planlamasının bir parçası olarak pazar araştırma sürecini memnuniyetle karşılamaktadır. Ağın sonuçtaki genişlemesi, federal ihtiyaç planında yasal bir temel bulacaktır. Genel olarak yapay zekadaki gelişmeler ve uygulamalar nedeniyle önümüzdeki yıllarda enerji talebinde beklenen artış önemli belirsizlikler barındırmaktadır. Ancak genel olarak “dijitalleşmenin ilerlemesinin elektrik tüketiminde artışa yol açacağı” varsayılabilir.

Talepteki keskin artış nedeniyle, Berlin elektrik şebekesi, başkentin dağıtım ağının operatörü olarak artık müşterilere ilk gelen ilk alır esasına göre hizmet vermek istemiyor ve talepler, verildikleri sıraya göre işleme alınıyor. alınır. Bağlam: Berlin'de planlanan veri merkezlerine güç sağlamak için, elektrik kapasitesinin 2035 yılına kadar ikiye katlanarak 4 gigawatt'a (GW) çıkarılması yeterli olmayacaktır. Toplam bağlantı talepleri şu anda 2,8 GW'tır. Gelecekte, ağın planlanan genişletilmesiyle dağıtılabilecek kapasite, tüm başvuru sahipleri arasında gerçekçi ihtiyaçlarına göre paylaştırılacaktır (“dağıtım”). Önümüzdeki on yılın ödül süreci Nisan 2025'te başlayacak.

(olb)