Formal ve informal eğitim ne demek ?

Koray

New member
Formal ve Informal Eğitim: Farklar ve Derinlikler

Eğitim… Hepimizin hayatında önemli bir yer tutuyor ama eğitim dediğimizde aklımıza hemen okul, dersler ve sınavlar geliyor değil mi? Peki, eğitim deyince sadece okulun duvarları içinde öğrenilenler mi olmalı? Bu yazıda, eğitim dünyasının iki önemli kavramını, yani formal (resmi) ve informal (gayri resmi) eğitimi mercek altına alacağım. İkisi arasındaki farklar, tarihsel kökenleri ve toplumdaki yerlerini daha yakından inceleyeceğiz. Ayrıca, erkeklerin ve kadınların eğitim yaklaşımlarındaki farklı bakış açılarını ele alarak, konuyu daha da derinleştireceğiz. Hazırsanız, hadi başlayalım!

Formal Eğitim: Resmi Süreç ve Yapı

Formal eğitim, günlük hayatımızda en yaygın olarak karşılaştığımız eğitim türüdür ve genellikle okullar, üniversiteler, kurslar gibi resmi eğitim kurumlarında sunulur. Bu eğitim türü, belirli bir müfredat çerçevesinde, belirli bir sürede ve genellikle öğretmenler ya da eğitmenler tarafından yönetilen bir süreçtir. Formal eğitimde, belirli hedefler ve gereklilikler vardır; bir öğrencinin bir konuyu öğrenebilmesi için sınıflarda, sınavlarda ve öğretim aktivitelerinde başarı göstermesi beklenir.

Tarihsel olarak baktığımızda, formal eğitimin kökenleri, Antik Yunan’a kadar uzanabilir. Ancak modern anlamda formal eğitimin gelişimi, 19. yüzyılda, sanayi devrimiyle paralel olarak hızlanmıştır. Özellikle Avrupa’da, eğitim devletin denetimine girmeye başlamış ve okullar toplumların entelektüel ve kültürel gelişiminin bir aracı haline gelmiştir. Bu dönemde eğitim, sadece bireyleri iş gücü piyasasına hazırlamak için değil, aynı zamanda toplumsal normları ve değerleri aktarmak için de bir araç olmuştur.

Formal Eğitimin Toplumsal İşlevi ve Günümüzdeki Yeri

Günümüzde formal eğitim hala büyük bir toplumsal işlev taşır. Eğitim sistemleri, bireyleri toplumsal hayata hazırlamak, meslek sahibi yapmak ve onları ekonomik düzeyde bağımsız bireyler olarak yetiştirmek için kullanılır. Bu sistem, bireyleri toplumda kabul gören bir beceri ve bilgi düzeyine ulaştırmayı hedefler.

Erkekler genellikle formal eğitimde, eğitimin stratejik yönlerine odaklanırlar. Örneğin, bir erkek öğrencinin eğitim hayatında, gelecekteki iş gücü piyasasında kendisine nasıl yer edineceği, hangi mesleklerin ona daha fazla ekonomik kazanç sağlayacağı gibi pratik düşünceler ön planda olabilir. Erkeklerin eğitimde daha çok sonuç odaklı olmaları, çoğunlukla ekonominin ve iş dünyasının onları nasıl şekillendirdiği ile ilgilidir. Eğitimdeki bu yaklaşımlar, toplumun ekonomik yapısının bir yansımasıdır.

Kadınlar ise formal eğitimde daha çok empatik ve topluluk odaklı bir yaklaşım benimseyebilirler. Kadın öğrenciler, bazen grup çalışmalarına daha fazla önem verirken, sosyal ve duygusal beceriler konusunda daha dikkatli olabilirler. Bu bakış açısı, toplumsal rollerin kadınlar üzerindeki etkisinden kaynaklanıyor olabilir; çünkü kadınlar toplumsal olarak daha fazla ilişki kurma ve başkalarına yardım etme rolüne sahip olabilirler. Ancak, genel anlamda formal eğitim, her iki cinsiyetin de toplumda birer birey olarak yer edinmesine yardımcı olur.

Informal Eğitim: Gayri Resmi ve Doğal Öğrenme Süreci

Şimdi gelelim informal eğitime. Formal eğitimde öğrendiğimiz bilgilerin yanı sıra, hayatın her alanında doğal olarak öğrendiğimiz, okullarda ya da kurslarda resmi olarak kabul edilmeyen bilgileri kapsar. Bu tür eğitim, genellikle bireylerin sosyal çevrelerinden, ailelerinden, arkadaşlarından veya günlük deneyimlerinden aldıkları öğrenmelerdir. Örneğin, bir kişi nasıl yemek yapılacağını, bir problemi nasıl çözeceğini ya da bir yabancı dilde günlük konuşmalar yapmayı okulda değil, hayatın içinden öğrenebilir.

Informal eğitim, tarihsel olarak bakıldığında, insanlık tarihinin en eski eğitim türüdür. İlk insanlar avcılık, hayvan yetiştirme ve grup içindeki sosyal rolleri öğrenirken, çoğunlukla sosyal çevrelerinden ve deneyimlerinden faydalanmışlardır. Bu eğitim, bireylerin toplumlarına entegre olmalarını ve hayatta kalmalarını sağlamak için en doğal yoldur.

Informal Eğitimin Günümüzdeki Önemi ve Potansiyeli

Günümüzde informal eğitim, özellikle dijitalleşme ile birlikte daha da önemli hale gelmiştir. İnternet, sosyal medya ve online eğitim platformları sayesinde, insanlar geleneksel okul müfredatlarının dışında birçok farklı alanda öğrenme fırsatlarına sahip olabiliyorlar. YouTube’da bir video izleyerek müzik aleti çalmayı öğrenebilir, bir podcast dinleyerek tarihsel olaylar hakkında derinlemesine bilgi edinebilirsiniz.

Erkekler ve kadınlar arasında informal eğitimin farklı bir etkisi olabilir. Erkekler genellikle teknoloji, spor ve mühendislik gibi pratik beceriler üzerine informal eğitim alırken, kadınlar da topluluk, aile dinamikleri ve sosyal ilişkiler konusunda güçlü bir informal eğitim süreci yaşayabilirler. Ancak, bu genellemelerden kaçınmak gerekir, çünkü herkesin öğrenme süreci ve ilgi alanları farklıdır.

Formal ve Informal Eğitimin Birleşimi: Geleceğin Eğitim Modeli

Gelecekte, eğitim modelinin daha fazla esneklik kazanacağını ve formal ile informal eğitimin daha iç içe geçeceğini düşünüyorum. Eğitim sistemleri, bireylerin yalnızca okulda değil, hayatlarının her alanında öğrenmelerine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmalıdır.

Özellikle, eğitimde teknoloji kullanımı arttıkça, her birey kendi öğrenme yolculuğunu oluşturma fırsatına sahip olacak. Bu durum, hem erkeklerin hem de kadınların daha özgür bir şekilde öğrenebileceği ve kendi yeteneklerini keşfedebileceği bir dünya yaratacaktır.

Sonuç: Eğitimde Dengeyi Sağlamak

Sonuç olarak, formal ve informal eğitim arasındaki dengeyi sağlamak, modern eğitim sistemlerinin başarısı için kritik bir öneme sahiptir. Eğitim yalnızca okullarda ve sınıflarda gerçekleşmez, aynı zamanda sokakta, evde, sosyal çevrede ve dijital dünyada da sürekli olarak öğreniyoruz. Erkeklerin daha stratejik ve sonuç odaklı yaklaşımı ile kadınların daha empatik ve topluluk odaklı bakış açıları, bu farklı eğitim türlerinde önemli roller oynar.

Bu bakış açıları ve dengeyi nasıl sağlarız? Formal ve informal eğitimi birbirini tamamlayan iki farklı yol olarak nasıl entegre edebiliriz? Eğitimin geleceği hakkında siz ne düşünüyorsunuz?