Fiber optik: Federal Ağ Ajansı Telekom'un boş tüplerinin kirasını belirliyor

Adanali

Member
Cuma günü Federal Ağ Ajansı, boş tüplerin ve diğer Telekom tesislerinin rakipler tarafından ortak kullanımına ilişkin tarifeleri yayınladı. Bunlar, Magenta Grubunun kablo kanal sistemlerini ve dağıtım kutuları ile bireysel evler arasındaki yer üstü destek sistemlerini kullanırken rakiplerin ödemesi gereken kira ücretleridir. Düzenleyici, nihai kararıyla esasen, Telekom'un geçen yıl uygulamaya koyduğu vergileri önemli ölçüde azaltmayı amaçladığı Nisan taslağındaki göstergelere sadık kaldı. Ancak bazı pozisyonlar rakipler için biraz daha pahalı hale geldi.

Duyuru

Federal Ağ Ajansı artık, bölüme bağlı olarak, ana dağıtım ağındaki boruların kullanımı için metre başına net 5 ila 37 sent arasında tahminde bulunurken, düzenleyicinin projesinde 36 sente kadar bir rakam öngörülüyordu. Telekom, dağıtım ağında yol kenarındaki gri kutu olan kablo bağlantı kutusundan (KVz) çok daha fazlasını talep etmişti ve şimdi boyutlarına bağlı olarak ayda net 12,72 ile 64,48 avro arasında sabit bir ücret talep ediyor. tüpler Başlangıçta 12,39 ile 63,99 euro arasında. Daha pahalı ürünler için 498,58 Euro'luk net fiyat hariç tutuldu. Bu, “ilk ağaçlık alan için yer üstü hattının temini” bedelidir. Telekom, bakım/sorun giderme amacıyla müşterinin kablosunun takılması ve çıkarılması için 344,37 Euro ücret alabilir. Onay, 2024 yılı başından itibaren geriye dönük olarak geçerlidir.

Ay mı yoksa saçma fiyatlar mı?

Vodafone gibi büyük rakipler Telekom'un talepleri karşısında “ay fiyatları”ndan söz etmişti. Telekom, rakiplerinin tüplerine çok yüksek oranlarda fiber optik eklemek istediklerine karşı çıktı. Federal Ağ Ajansı başkanı şunun altını çizdi: “Bu kararla, tüm vatandaşların yararına optik fiberin hızlı bir şekilde ulusal düzeyde yaygınlaştırılması için yatırım teşviklerini garanti eden adil bir çıkar dengesi yaratıyoruz”. Ona göre bu, “Almanya'daki diğer yatırım şirketleri için de olumlu bir sinyal”. Prensip olarak, ağ kurumu Telekom'u 2022'nin ortalarından itibaren boş hatlarını fiber optik bağlantılar için rekabete açmaya mecbur etti. Bu, örneğin Telekomünikasyon Kanunu'nda (TKG) yer alan ücretsiz ağ erişimi hakkıyla ilgilidir.

AB Komisyonu, taslak karara ilişkin yaptığı açıklamada, lisans ücretinin onaylanmasının yalnızca Telekom'un maliyetlerine dayandırılmamasını eleştirdi. Ağ Ajansı, fiber optiğin yaygınlaştırılmasını teşvik etmek amacıyla Alman yasa koyucuların bunun ötesine geçen yatırımlar için teşvikler sağlamaya karar verdiklerine karşı çıkıyor. Maliyet ek ücretleri yalnızca Telekom'un süper hızlı hatlar için “özellikle” yatırım yaptığı altyapılar için haklıdır. KVz'den müşteriye kadar olan dağıtım ağının durumu da budur. Telekom şu anda burada sadece fiber optikleri genişletiyor.

Fiyatlandırma tablosu başlangıçta iki yıllık kısa bir süre ile sınırlıdır. Düzenleyici, boş tüplere olan talebin şu anda kesin olarak tahmin edilemediğini ve gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini belirterek bunu gerekçelendiriyor. Prensip olarak VATM rakipler derneği projeyi memnuniyetle karşıladı.

(başvuru)