Dünya elektronik atıklara karşı “savaşı kaybediyor”

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNIT) Sürdürülebilir Döngüler Programı kıdemli bilimsel uzmanı Kees Baldé, “Bu öğelerin onarılması genellikle kolay değildir. Kolayca atık haline gelirler ve dolayısıyla küresel atık üretimi artar” diyor.

“E-atık dağı, e-atık geri dönüşüm çabalarından daha hızlı büyüyor… Savaşı kaybediyoruz.”

2022 yılında küresel yıllık e-atık üretimi, 2010 yılına göre %82 artışla 62 milyon ton olarak gerçekleşti. E-atık üretimi yıllık 2,6 milyon ton artarak 2030 yılında 82 milyon tona ulaşabileceği anlamına geliyor.

Baldé, “Bu elektronik atıkların büyük çoğunluğu iyi yönetilmiyor” dedi. “Cep telefonunuz veya diş fırçanız gibi daha küçük eşyalar gibi çöplüklere gidebilir ve insanların çöp kutusuna atmasına neden olabilir.”

BM uzmanları bu artışı artan tüketim, tamir seçeneklerinin olmayışı, elektronik cihazların ömrünün kısalması ve elektronik atık yönetimine yönelik altyapının yetersiz olması gibi faktörlere bağlıyor.

Baldé, güneş panelleri gibi enerji tüketimini azaltmak için tasarlanan öğelerin bile e-atık oluşumuna katkıda bulunduğunu kaydetti. Baldé, 2022 yılında yaklaşık 600.000 ton fotovoltaik panelin atılacağının tahmin edildiğini söyledi.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Telekomünikasyon Geliştirme Bürosu Direktörü Cosmas Luckyson Zavazava, “Üreticilerin standardizasyon ve tüketiciyi dolandırmamalarını sağlama konusunda sorumlulukları var, bu nedenle ürettikleri ürünün kısa bir yaşam döngüsüne sahip olmaması gerekiyor” dedi. ITU), bir BM kuruluşudur.

“Özel sektörün kendisini iyi bir vatandaş olarak hayal etmesi gerektiğini düşünüyorum.”
 
Üst