Diş ipi kullanması

celikci

New member
Güya fırçalamak yetmiyormuş üzere. birebir vakitte günde iki sefer. Bir de başımıza diş ipi çıktı. Hepimiz bu ya da gibisi şeyleri söylemiyor muyuz? Yakınmıyor muyuz? halbukiki diş ipi fantastik bir eser değildir. Dişlerin birbirine bakan tarafları; ne diş fırçası ne (doğal bir temizleyici olan) tükürük ne de gargaraların ulaşamadığı yerlerdir. Bu niçinle de bakteriler kolay kolay koloni oluşturur ve ömür alanlarını genişletirler. Yani dişleri çürütür ve kemikleri eritirler. Bu bölgeye girecek ve diş yüzeyini temizleyerek tek şey ise diş ipidir.

Bakteri plağı yapışkan yapıdadır. Bir tırnak ile yerinden kaldırılabilse de yüzeyden büsbütün temizlenmesi, fırça ya da ipin tek seferlik hareketi ile olamaz. Ayakkabı boyacılarının ayakkabıları bir bez ile güzelce parlattıklarını görmüşsünüzdür. Birebir teknikle ipi bez üzere düşünerek ve kullanarak dişin ön ve art orta yüzeyini parlatmalıyız ki plağı gereğince güzel temizleyebilelim.

Son olarak kıymetli bir nokta: Diş ipi diş yüzeyinin paklığı için kullanılır, dikkatli kullanılmaz ise dişetinizi kesebilirsiniz. Parmakları ve ipi dişten ayırmadan ve iki parmak içindeki ipin boyutunu mümkün olduğunca kısa tutarak ipi denetimli kullanalım. Lakin kesinlikle kullanalım.

Dr. Demet CAN

Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
 
Üst