Dijital Zirve: Veri koruma ve kullanımının “yeniden tasarlanması”

Adanali

Member


  1. Dijital Zirve: Veri koruma ve kullanımının “yeniden tasarlanması”

Dijitalleşme söz konusu olduğunda Almanya genel olarak düşünüldüğünden daha iyi bir konumda. Ancak özellikle veri yönetimi ve yapay zeka söz konusu olduğunda hâlâ geliştirilecek çok yer var. Bu, Dijital Bakan Volker Wissing'in (FDP), Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in (Yeşiller'den) ve Şansölye Olaf Scholz'un (SPD), federal hükümetin dijital zirvesinin ilk gününde Frankfurt'a getirdiği mesajdır.


Duyuru



Veri kullanımı ve koruması


Olaf Scholz bile diğer ülkelere bağımlılığın aşırı olduğunu kabul ediyor. Ancak daha büyük egemenlik için henüz çok geç değil: “Bunu garanti altına alma imkanımız var. Ancak bu bizim için büyük bir zorluk.” Ancak şimdi on yıllık bir ilerleme ve dijitalleşme zamanı.

Şansölye, mevcut kurallar hakkında konuşmaya istekli olduğunu vurguladı ve işletmeleri somut ihtiyaçlarını ifade etmeye davet etti: “Yardımcı olmayan tek şey soyut gevezeliktir.” Şansölye, örneğin verilerin kullanımında yeniden uyarlama fırsatlarını görüyor. Scholz, veri koruma ile veri kullanımı arasındaki ilişkinin “yeniden ayarlanması” gerekeceğini söyledi.

Pazartesi günü Habeck ve Wissing de bu trende katılıyor. Ancak federal hükümet, üst düzeyde bunun tam olarak nasıl olması gerektiği konusunda henüz net değil: Şu anda öngörülebilir ve duyurulan tek şey, kişisel verilerin daha geniş bir şekilde kullanılmasına izin verecek araştırma verilerine ilişkin bir yasadır.

“Dünyanın merkezi değil”


Şansölye Yardımcısı Robert Habeck yapay zeka konusunda Almanya'nın “dünyanın merkezi” olmadığı konusunda uyardı. “Artık hiçbir sektörde bu durum söz konusu değil”. Ancak Dijital Bakanı Volker Wissing, “Tren henüz kalkmadı” diye ekledi. Almanya ve Avrupa'da yapay zeka alanında umut verici projeler ortaya çıkıyor.

Bitkom derneğinin zirve vesilesiyle yayımladığı araştırmaya göre, yapay zekayla uğraşan ve halihazırda onu kullanan şirketler, henüz kullanmayan şirketlere göre daha fazla fırsat ve daha az sorun görüyor. Wissing, bu fırsatlardan özellikle güvenilir yapay zekayla yararlanmanın artık önemli olduğunu söylüyor.

Ancak Federal Ağ Ajansı'nın Almanya'da yapay zeka hukukunun ana denetleyicisi olması gerektiği zaten açık. Federal Ağ Ajansı halihazırda kısmen bir piyasa gözetim otoritesidir; yani özellikle kablosuz cihazlara ilişkin ürün düzenlemelerine uyumdan sorumludur. KI artık yeni AB düzenlemelerine uyulmasını sağlamak için diğer kurumlarla birlikte çalışmalıdır.

Ancak düzenleyiciye hangi yetkilerin verilmesi gerektiği henüz belli değil. Bu aynı zamanda Federal Ağ Ajansının Dijital Hizmetler Yasasının koordinatörü rolü için de geçerlidir. Burada hala eksik olan şey: konumlar. Federal Meclis bütçe görüşmelerinde, kemer sıkma bütçesine rağmen gerekli ek kadroların nasıl oluşturulacağı tartışılıyor. DSA, denetim kurumunun ekipmanlarını açıkça düzenlemektedir. Almanya'nın bu alanda yeterli çabayı göstermemesi halinde AB'nin ihlal davası açma riski doğabilir.

DSA: Yanlış tartışma


DSA Frankfurt'ta da tartışılıyor: DSA'ya ve sözde “Güvenilir İşaretleyicilere” yönelik sert eleştirilerin ardından zirve katılımcıları tartışmadan rahatsız oldu. BMDV Parlamenter Devlet Sekreteri Daniela Kluckert, DSA'nın yasa dışı içeriğin denetlenmesini gerektirdiğini ve genel olarak “nefret ve kışkırtmayı” düzenlemediğini belirtiyor. Google'dan Lutz Mache, Trusted Fahner'ın 10 yıl önce YouTube'da tanıtıldığını ve konseptin kendini kanıtladığını açıklıyor.

Ancak bunun ötesinde DSA ile ilgili tartışılmaya değer birkaç nokta var. Avrupa Komisyonu'ndan Prabhat Agarwal, bireysel üye devletlerin DSA'nın ötesinde ek düzenlemeler oluşturmaya yönelik fikirlerini rapor ediyor. DSA, ortak iç pazarın her yerinde aynı kuralların geçerli olması için AB'deki tedarikçilere yönelik gereklilikleri etkili bir şekilde düzenlemelidir.

“HateAid”den Josephine Ballon, “Şeffaflık vaadi şu ana kadar yalnızca kapalı kapılar ardında gerçekleşti” diye eleştiriyor. Platformların gerçek uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek hem araştırmacılar hem de sivil toplum açısından önemlidir. Aksi takdirde HateAid gibi kuruluşların rolü sınırlı olacak ve acil iyileştirmelere ihtiyaç duyulacaktır.

Dijital Bakanlık: Habeck'te pek bir şey yok


Almanya'nın bir sonraki seçimlerden sonra nihayet dijital bir bakanlığa ihtiyacı olacak mı? Şansölye adayı Habeck bunun zor olduğuna inanıyor; Farklı bakanlıkların dijitalleşme alanındaki görevleri çok farklı. Wissing, halihazırda dijital bakan olduğunu ve Oda'nın bu yasama organında iyi ilerleme kaydettiğini belirtiyor. En azından Wissing, dijital parçanın ayrılma olasılığını dışlamak istemedi.


(vbr)
 
Üst