BM, yapay zekanın büyümesi karşısında evrensel kurallar çağrısında bulunuyor

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
AFP haber ajansına göre karar, askeri yapay zekayı kapsamıyor ve “yapay zeka sistemlerinin güvenli ve güvenilir olmasını sağlayacak standartlar oluşturma ihtiyacının” altını çiziyor.

Amaç, 2030'a doğru insanlık için daha iyi bir geleceği garanti etmenin yanı sıra, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için “dijital dönüşümü ve bu sistemlerin faydalarına adil erişimi engellemek yerine teşvik etmektir”.

Metnin tanıtımını yapan ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Bugün kendimizi bir dönüm noktasında buluyoruz. Yapay zeka evrensel varoluşsal zorluklara yol açıyor” dedi.

Bu aracın uygulamaları 10 yılı aşkın bir süredir piyasada ve her ne kadar üretken yapay zekanın kitleselleşmesi 2023'te bu terimi tartışmanın merkezine koymayı başarmış olsa da, 2024'te onu geliştiren şirketler aynı zamanda bu terimi açıklama görevini de üstlenecek. Uzmanlara göre aracın nasıl çalıştığını ve kapsamını tanımlayın.

Örneğin, Nvidia Enterprise'ın ticari direktörü Marcio Aguiar, iş bahislerinin uzun vadede başarılı ve faydalı olmasını sağlamak için en acil ihtiyaçlardan birinin eğitimli yeteneklere sahip olmanın yanı sıra şirketler için eğitim planları olacağına dikkat çekiyor. .

BM metni, “yanlış amaçlarla veya zarar verme niyetiyle” tasarlanan veya kullanılan teknolojilerin oluşturduğu tehditleri vurguluyor. Saniyeler içinde tezler, şiirler yazabilen veya çeviriler yapabilen Kaliforniyalı şirket OpenAI'ye ait ChatGPT'nin 2022'nin sonunda ortaya çıkması, yapay zekayı düzenleme girişimlerine yeni bir boyut kazandırıyor.

Bu sistem, yapay zekanın muazzam potansiyelini ortaya çıkardı, ancak aynı zamanda dünyanın yarısının liderlerini seçeceği bir yılda demokrasiye veya kamuoyunu manipüle edebilecek ve insanların hayatlarını mahvedebilecek sahte fotoğraf veya videoların yayılmasına yönelik risklerini de ortaya çıkardı.

En çok öne çıkan yönlerden biri, küresel kuruluş tarafından bu aracın insanların insan haklarını etkileyebileceğinin, önyargıları ve ayrımcılığı güçlendirebileceğinin ve ayrıca kullanıcıların kişisel verilerini riske atabileceğinin kabul edilmesidir.

Bu nedenle BM, Üye Devletlerden “insan haklarına saygılı bir şekilde kullanılamayan veya insan haklarının kullanılmasına aşırı risk teşkil eden yapay zeka sistemlerinden kaçınmalarını veya bunları kullanmayı bırakmalarını” istedi.

Bu anlamda ABD büyükelçisi, yapay zekanın “yoksulluğu sona erdirme, hayat kurtarma, gezegenimizi koruma ve daha güvenli ve daha adil bir dünya yaratma çalışmalarımızı hızlandırmak için derin evrensel fırsatlara da sahip olduğunu” hatırlattı.

Uluslararası Kriz Grubu analistlerinden Richard Gowan, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Kalkınmaya odaklanmak, ABD'nin yoksul ülkelerin sempatisini kazanmaya yönelik kasıtlı bir çabasıdır” dedi.

Söylemek gerekir ki, 13 Mart'ta Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yapay zeka kullanımını düzenleyen dünyadaki ilk yasayı onayladı.
 
Üst