Türkiye Instagram'a erişimi engelliyor

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Tedbir, Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun'un, Filistinli milis Hamas'ın önde gelen liderlerinden İsmail Haniye'nin öldürülmesiyle ilgili taziye mesajlarını engelleme kararını eleştirmesinin ardından geldi.

X'te “Bu saf ve basit bir sansürdür” diyen Altun, Instagram'ın bu eylemi için herhangi bir politika ihlaline atıfta bulunmadığını ekledi.

Ancak BTK, Filistinli liderin ölümüyle ilgili nedenlerle hareket ettiğini reddetti: Yetkililerinden biri, özel web sitesinde isminin gizli olarak “Erişimi bu nedenle engellemedik, bununla hiçbir ilgisi yok” dedi. Medyascope.

Instagram'ın ana şirketi Meta'nın ne yasak ne de Altun'un yorumları hakkında herhangi bir yorumu olmadı.

Türk yetkililer, genellikle saldırılara maruz kaldıktan sonra, Facebook veya X (eski Twitter) gibi bazı sosyal ağları geçici olarak engelleme yoluna birçok kez başvurdu.

Nisan 2017 ile Ocak 2020 arasında yetkililer, Ankara ile aşırılıkçı örgütler arasında bağlantı kuran iki makale nedeniyle sanal katılımcı ansiklopedi Wikipedia'yı da engelledi.

Statista'ya göre Türkiye, sosyal ağa kısıtlama uygulayan ilk ülke değil, 2015'ten 2022'ye kadar dünya çapında en az 71 ülkede bir sosyal ağ geçici veya kalıcı olarak kısıtlandı veya engellendi.

Örneğin Instagram söz konusu olduğunda, Çin'de Facebook, X, YouTube ve WhatsApp ile birlikte on yıldan fazla bir süredir engelleniyor. Erişimi kısıtlayan bir diğer ülke ise İran; Ancak Meta, 2023 yılında tedbirlere rağmen ülkede on milyonlarca kişinin bu sosyal ağı kullandığına dikkat çekti.

Kısıtlamalar birçok nedenden dolayı olabiliyor ancak hükümetlerle ilgili güvenlik nedenleri ön plana çıkıyor.

Reuters ve AFP'den gelen bilgilerle.
 
Üst