Tek bir dişin çekilmesi dahi bize nelere malolur biliyor musunuz?

celikci

New member
Ağzımıza otuz iki diş olduğunu bilerek büyüyoruz. İki göz, iki kulak, iki el, iki ayak, bir burun vb. Bunların yanında Otuz iki çok büyük bir sayı. Bu niçinle olmalı ki biri, ikisi hatta neredeyse hepsi çekilse de kıymetli görmüyoruz. Kâfi ki ağrımasın, bizi rahatsız etmesin. halbukiki görünenin arkasındaki gerçek bu değil.

Otuz iki dişimiz var halinde biliriz fakat her dişimizin nazaranvi farklı ve ağızda olması gerekli ve kullanılmayan öbür organlar üzere gerekli görülmez ise doğal olarak ortadan kaldırılıyor. Örneğin yirmi yaş dişi olarak isimlendirilmiş dişler; otçul devirde yiyecekleri oldukça çiğnememiz için gerektiği biçimde günümüzde tükettiğimiz besin kümesi ve pişirme alışkanlığımız niçiniyle o kadar fazla çiğneme gereksinimi olmadığından doğal seleksiyona uğruyor. Yani bu dişlerimiz evrimsel olarak çıkmıyor. senelerdan beridir söylene geldiği üzere otuz iki değil artık birçoğumuzun ağzında yirmi sekiz diş var.

Ağız ortasındaki tüm dişler ahenk içerisinde bulunur. Tek bir dişin çekilmesi dahi bize nelere mal olur biliyor muyuz?
Sıralayalım;

· Önündeki ve gerisindeki dişler yatarak boşluğu kapatmaya çalışacaktır. Dişlerin durumu yatık olduğundan kendi çiğneme işlevlerini ve estetik duruşları da bozulacaktır.

· Estetiğimizde büyük ehemmiyet arz eden orta sınır sağa ya da sola kayacaktır.

· Karşısındaki (üzerindeki ya da altındaki) diş sarkacak ve çene hareketlerini engelleyecek derecede sıkıntılara niye olabilecektir.

· Çene kemiği diş çekildikten daha sonrasında hayli büyük bir süratle erimeye başlayacak ve bu erime protezler ile eksiklik giderilse de daima devam edecek bölge çökecektir.

· Daha düzgün çiğneyebilmek için, farkında olmadan diş sayımızın tam olduğu taraf ile çiğneme eğilimindeyiz. Bu, bir taraf yüz kaslarımızı daha hayli çalıştırarak yüzümüzün estetiğini bozacak kadar asimetri oluşturur. Yüzümüz kayacaktır.

· Sindirim ağızda başlar. Kâfi çiğnenmeyen besinler mide ve bağırsak sorunlarına niye olacaktır

Tüm bunlara mani olabiliriz. Bunun için her şeydilk evvel hakikat diş fırçalama tekniği ve diş ipi kullanması gereklidir. Bunun yanında şikayetimiz olsun; olmasın kesinlikle en geç altı aylık periyodlarda hekimimize muayene olmalıyız.

Dr. Demet CAN

Periodontolog

Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
 
Üst