Supermicro'ya güven kalmadı: EY denetçisi istifa etti

Adanali

Member
Sunucu üreticisi Supermicro yeni bir denetçi aramak zorunda kalıyor. Supermicro'nun Mart 2023'te denetim için görevlendirdiği Ernst&Young (EY) şirketi, görevinden istifa etti. Açıklamanın ardından Supermicro'nun hisse senedi fiyatı düştü.

Duyuru

Supermicro, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı zorunlu bildirimde, Ernst & Young'ın geçen mali yılın mali belgelerini incelerken bir hafta önce faaliyetlerini zaten iptal ettiğini duyurdu. Supermicro'da bu, 1 Temmuz 2023'ten 30 Haziran 2024'e kadar sürdü.

Zaten Temmuz 2024'ün sonunda, bilanço tarihinden kısa bir süre sonra denetim firması, grup yönetimine mali raporlamayla ilgili ciddi endişelerini bildirmişti. Supermicro daha sonra harici hukuk ve finans firmaları tarafından Ekim sonu itibarıyla henüz sonuçlanmamış bir soruşturma başlattı.

Güveni olmayan denetçiler

Ancak bazı geçici bulgular, artık ciddi iddialarda bulunan Ernst & Young arasında ciddi bir hoşnutsuzluğa neden oldu. Supermicro, etik iş davranışının iki ilkesini ihlal ediyor. Şirket, dürüstlük ve etik değerlere yeterli bağlılığı göstermiyor ve gözetim fonksiyonunu yeterince ciddiye almıyor. Ayrıca denetim firmasının denetçileri ne Supermicro yönetiminin ne de şirketin denetim komitesinin beyanlarına güvenemedi. Karar mektubuna göre EY “şirketin mali raporlarıyla ilgilenmeye hazır değil” [Supermicro-]liderlikle ilişkilendirilebilir.”

Sunucu üreticisi şu anda dikkat çekmiyor ve konuyla ilgili devam eden soruşturmalardan bahsediyor. Bu, borsa fiyatlarının hızla düşmesini engellemedi: Bir noktada hisseler %30'dan fazla düştü. Önümüzdeki Salı (5 Kasım) Supermicro, 2025 mali yılının ilk çeyreğine ilişkin ön bilgileri bir web yayınında yayınlamayı planlıyor.

Yatırımcıdan kapsamlı suçlama

Supermicro yakın zamanda analist firması Hindenburg Research tarafından kapsamlı iddialara konu oldu. Açığa satış yapan Hindenburg, hisse senedi fiyatlarının düşeceğine dair bahse girerek para kazanıyor, bu nedenle kötü haberlere büyük ilgi duyuyor. Bir raporda Hindenburg, tedarikçiler ile sunucu üreticisi arasındaki etik olmayan aile bağlarına dair önemli bir tanığı ortaya çıkardığını söyledi. Supermicro patronu Liang'ın ailesi birçok tedarikçi şirketi kontrol ediyor. Ernst&Young'dan ayrılmanın da benzer bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz belli değil.

(cku)