Şiddetten kurtaran spor branşı: Bayan erkekten daha kuvvetli

semaver

New member
Bayan cinayetlerinin önü alınamıyor. Her seferinde isyan etmekten öbür bir şey elimizden gelmiyor. Pekala nitekim yapabileceğimiz bir şey yok mu? Var… birebir vakitte her bayanın spor yaparak kendisini sokakta yaşayabileceği tehlikelere karşı müdafaayı öğrenebileceği bir branş var… İçerisinde yakın dövüş sanatlarının şimdi hepsini karma olarak bulunduran, bayanla erkek içindeki fizikî güç farkını ortadan kaldıran bir branş… KAPAP-Krav Maga… Yalnızca bayanlar için değil, her bireyin artık kendisini müdafaayı öğrenmesi kural. Bunu donanımı elde etmek ise beraberinde son spor yaparken keyifli idmanlarla mümkün.

Branş fazlaca fakat…

FANATİK takımı olarak bilhassa bayanlara en uygun kendini muhafaza eğitimi hangi branştadır diye araştırdık. International Practical Martial Arts Academy ile tanıştık. Uzun yıllardır bu sporla ilgilenen; tertibin başeğitmenleri Onur Birzak ve Teyyar Tosun’la bir ortaya geldik. Aldığı eğitimler ve katıldığı seminerlerle KAPAP-Krav Maga’da Türkiye’nin en seçkin hocalarından biri olan Onur Birzak’tan hususun bilgilerina dair son derece değerli bilgiler aldık.

Panik ve şok!

Günümüzde herkesin bilhassa de bayanların öz savunma konusunda eğitimli olması gerektiğini vurgulayan Birzak, “Son devirde ülkemizde artan bayana yönelik şiddet olayları içimizi yakıyor. Yaşanan olayların manzaralarını tahlil ettiğimizde ise atağa uğrayanların yaşadıkları şokun tesirinden kurtulamayıp tehlikeden uzaklaşmak bir kenara panik haliyle daha da sıkıntı durumların içerisine giriyor. Bizim emelimiz verdiğimiz eğitimlerle bu şoku en aza indirgemek, eğitimli bir birey olarak tehlikeden kaçış senaryolarını beyne ezberletip saldırgana geri adım attırmayı sağlamaktır. sıradan, sade ve sonuç odaklı bir eğitim anlayışıyla hareket ediyoruz. Karate, Taakwando, Kungfu, juijitsu, boks, güreş ve gibisi birfazlaca branş tercih edilebilir olağan olarak. Lakin biz hepsinden faydalanıp, ring ortamından sokakta başınıza gelebilecek tehlikelere karşı korunmayı amaçlıyoruz. Zira sokakta yaşayabilecekleriniz bir yarış değil, birisi sizin kurtulmanız için kenarda ‘Gonk’ çalmayacak. Bu yüzden mental ve fizikî olarak her an her duruma karşı hazır olmalıyız.

‘sıradan, sade ve sonuç odaklı’

“Tekniklerimiz son derece sıradan. Sizden hayli kuvvetli birisinin iki eliyle boğazınıza sarıldığı anı düşünün ya da saçlarınızdan tutulduğunu ve hiç kurtulamayacağınızı sandığınız bir anı. Kaygıdan çırpınışlarınızla karşınızdakinin işinizi kolaylaştırmaktan öbür bir şey yapamazsınız. Natürel ki buna hazır olanlar hariç. bahsetmiş olduğum akınlardan kurtulmak ve saldırganı etkisiz hale getirmek hayli sıradan halbuki. En büyük yanılgılardan biri de, ‘O benden daha kuvvetli’… KAPAP-Krav Maga güçsüz olan tarafın avantajını artırabilen bir anlayışı benimser. Biz bu manada İtsnabul’da birinci sınıf yakın dövüş eğitimi veriyoruz.”

‘Travmaya yer yok’

“Geçmişte öğrencimiz olan bir bayan arkadaşımız bu türlü bahtsız bir olay hayatıştı. Gerisinde gelen saldırgan yere yatırıp bayıltmak suretiyle pahalı eşyalarını gasp etmiş. Bu tramvayı atlatabilmek ismine aldığı ruhsal dayanaktan sonuç bakılırsameyince endişesinin üzerine gidip bizi bulmuş. Birinci başlarda teknikler üzerinde çalışırken gösterdiği tramvatik tepkileri kısa müddette atlatıp son derece özgüvenli bir beşere dönüştü. Özgüven sahibi olabilmeniz için bununla birlikte donanım sahibi de olmanız gerekir. Bu da gereksiz bilgiler, teknikler yerine sıradan, sade ve sonuç odaklı çalışmaktan geçer. KAPAP-Krav Maga eğitimi almış bir kimse, hiç bir şey yapamasa tehlikeli ortamdan nasıl kaçacağını bilir. yıllardır hayli sayıda bayan ve erkek atletimiz oldu. Fit bir biçimde yaşama devam etmek kıymetli, tıpkı vakitte başınıza gelebilecek olaylarda yaşamaya devam edebilmeyi de bilmek daha değerli.”


Fotoğraf de yapıyor, Krav Maga da!

International Practical Martial Arts Academy’nin bir başka başeğitmeni Teyyar Tosun ise beraberinde usta bir ressam… Sanatsal tertipleri yakından takip eden Tosun’un KAPAP-Krav Maga’ya dair söylemiş oldukleri de kıymetli. “Aslında uzun yıllar Dj olarak clublarda çalıştım” diyerek bu branşla tanışma sürecini paylaşan Tosun, “Boş vakitlerimde ise bir kitabevine yahut bir galeriye masraf sanat yapıtlarını izlerdim. Bu gorsellik ortasında kendimi fotoğraf yaparken buldum. Müzik, sinema ve fotoğraf ortasında yaşıyordum. Dj’lik yaparken Aikido, Kick boks ve boks dersleri almıştım. Gecelerin yorgunluğunu gündüz dövüş salonlarında kondisyonumu sağlamlaştırarak dengeliyordum. Win chun öğrenme niyetiyle gittiğim bir salonda KAPAP Krav Magacılar’ı buldum. Birinci derste aldığım hazla neredeyse haftanın her günü antremana gitmeye başladım. Aşikâr bir ideoloji ve prensipler doğrultusunda hayatta kalmaya odaklı, egoyu önemsemeyen bir sistem. Bu benim için harikaydı. Bu branşa başladığınızda, KAPAP-Krav Maga sizin beyninize giriyor ve gereksiz olan tüm davranışları çıkarıyor. Her derste gerçek bir senaryo üzerinden gerekli olan teknikleri ögrenip salondan dinç ve enerjik olarak özguven ve memnunlukla egonuzu bırakarak meskeninize dönersiniz” sözlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst