Mendel ilkesi nedir ?

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Mendel ilkesi nedir?

Mendel ilkesi, 19. yuzylda Isvicreli botanikci ve matematikci Gregor Mendel tarafndan deneysel olarak ortaya konmus, canl organizmalarn ozelliklerinin nesilden nesile nasl aktarldgn acklayan bir prensiptir.

Mendel, meyve sinekleri (Pisum sativum) uzerinde yaptg deneyler sonucunda, her organizmann ozelliklerini tasyan genetik materyalin (genlerin) kendi kendini kopyalayabilecegini ve bu kopyalarn birbirlerinden farkl sekilde birleserek yeni ozelliklerin olusabilecegini kesfetti. Genlerin kopyalanmas ve yeni ozelliklerin ortaya ckmasnn cift yonlu (diploid) cogalmay ve cesitli ortaklklar da icerecek sekilde caprazlama yoluyla olustugunu ifade eden Mendel, bu ilkesine Eslerin Karsm (Karmasm) ilkesi denmistir.

Mendel ilkesi, uremeleri birbirinden ayrlan farkl ciftlerin (ornegin, kahverengi ve yesil goz rengi) farkl genetik kombinasyonlarnn uretilmesinden olusan uc temel kurala dayanmaktadr.

1. Eslerin Ayrsmas (Sevisme) Ilkesi: Her cift organizmadaki her bir ozellik icin iki farkl gen, bir arada bulunur. Bu genlerin ikisi de ayn ozelligi belirlemiyorsa, ciftin cocuklarnn bu ozellikteki renginin herhangi birinde olmas muhtemeldir.

2. Eslerin Ortaklg (Asimilasyon) Ilkesi: Eslerin her biri bir ozelligi belirleyen bir gen tasdgnda, ciftin cocuklarnn bu ozellikteki renginin her ikisi de olmas muhtemeldir.

3. Yuzde Ilkesi: Her cift organizma icin, ciftin cocuklarnn her bir ozelliginin herhangi bir renkte olma olaslg %50'dir.

Mendel'in calsmalar, canllarn ciftleri arasndaki karsmnn evrimin temel taslarndan biri oldugunu gostermektedir. Mendel ilkesi, biyolojik calsmalarn temel prensiplerinden biri olmustur ve hala cesitli biyolojik calsmalarda kullanlmaktadr. Mendel ilkesi, insan ve diger canllarn genetigini anlamak ve cesitlendirmek icin de kullanlmaktadr.
 
Üst