Kuantum bilgisayar: Alman şirket ikilisi mikrodalga teknolojisine güveniyor

Adanali

Member
Infineon ve eleQtron adlı iki şirket, ortaklaşa Alman yapımı kuantum bilgisayarları geliştiriyor ve üretiyor. Yeni bir ortaklık kapsamında Infineon, üç nesil kuantum iyon tuzağı işlemcisi sağlarken, Siegen Üniversitesi’nden bir yan ürün olan eleQtron bunların kontrolünden sorumlu.

Duyuru



Şimdiye kadar Infineon ve Innsbruck Üniversitesi de dahil olmak üzere ortakları, lazer kullanan optik kontrole güveniyordu. eleQtron bunun yerine mikrodalga teknolojisini, yani gigahertz mertebesinde düşük frekanslı radyo dalgalarını kullanır. Şirket buna MAgnetic Gradient-Induced Coupling (MAGIC) adını veriyor.

Elektrik alanları, bu şekilde iyonları – elektrik yüklü atomları – yüksek bir vakumda tutan bir iyon tuzağında döner. İyonları lazerlerle stabilize etmek yerine, MAGIC ile manyetik alanlarla yerinde tutulurlar. Bu, zincirler halinde düzenlenmesine ve kapı operasyonları için hareket etmesine izin verir. İki ortak, yeni sisteme uyum sağlamak için birlikte çalışacak.

eleQtron’a göre, bu özellik lazer türevlerinden daha iyi çalışmalıdır. “Komşu kübitler arasında inanılmaz derecede düşük karışmaya” izin verdiği söyleniyor. Bu nedenle iyonlar birbirleriyle daha az etkileşime girer; sonuçlar daha güvenilir hale gelir.

İlk tesis 2027’de hazır


Duyuruya göre, işbirliği 2027’nin ortalarında meyvelerini vermeye başlayacak: daha sonra ilk uygulamalar için bir kuantum bilgisayar mevcut olacak. MAGIC sistemine ek olarak Infineon ve eleQtron, gelecekte kübitleri yalnızca iki boyutta değil, aynı zamanda üç boyutta da düzenleyecek olan iyon tuzağı kuantum işlemcilerini ortaklaşa inceleyecek.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ve Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF), eleQtron’u (çok sayıda başka yeni şirketle birlikte) milyonlarla finanse ediyor. Amaç, Google ve IBM gibi şirketlerden bağımsız olarak Alman kuantum bilgisayarları oluşturmaktır.

Duyuru


(mm)



Haberin Sonu
 
Üst