Kapitalist ekonomi ne demek ?

Kedicik

Global Mod
Global Mod
Kapitalist ekonomi, cogunlukla ozgur piyasa ekonomisi olarak bilinir ve kapitalizm olarak da adlandrlr. Piyasa ekonomilerinde, ureticiler ve tuketiciler arasndaki alm satm iliskisi serbestce muzakere edilir ve ozgur piyasa kosullar altnda karar verilir. Kapitalist ekonomilerde, uretim, yatrm ve tuketim gibi onemli ekonomik islemler serbest piyasa kosullar nedeniyle kontrol edilmez.

Genel Tanm

Kapitalist ekonomi, bir ulkede sahip oldugu ozgur piyasa ekonomisinin araclgyla, ozellestirme, oz sermaye girisi, ozgur ticaret, ozgur fiyat olusumu ve ozgur ticaretin ozgurlukleri gibi kararlarn ozgurce verilmesi anlamna gelir. Kapitalizmde, uretim, tuketim, yatrm ve islemler, ozel sermaye sahipleri tarafndan gerceklestirilir. Sermaye sahipleri, uretim, tuketim, yatrm ve islemleri kendi ozel ckarlar dogrultusunda gerceklestirebilirler.

Piyasa Ekonomisi ve Ckar Gruplar

Kapitalist ekonomilerde, piyasa ekonomisi, ozel sermaye sahipleri ve ckar gruplar arasndaki islemleri kontrol eder. Piyasa ekonomisi, ureticilerin ve tuketicilerin arasndaki alm satm iliskilerini kontrol etmek icin cesitli mekanizmalar kullanr. Ornegin, arz ve talebin dogal dengesini korumak icin, ozel sermaye sahipleri arz kontrol edebilir, tuketicilerin satn alma kararlarn etkileyebilir ve fiyatlar duzenleyebilir.

Kapitalizmin Dezavantajlar

Kapitalizm, ozellikle de cok buyuk olcekte ozel sermaye sahipleri tarafndan yonetildiginde, baz dezavantajlar olabilir. Ornegin, cok buyuk olcekte ozel sermaye sahipleri, ekonomiye cok dusuk ucretler odeyerek fiyatlar dusurebilir ve piyasaya hakimiyet kurabilirler. Diger bir dezavantaj, cok buyuk ozel sermaye sahiplerinin, calsanlarn haklarnn ihlal edilmesine neden olabilecek kosullarn olusturulmasnn tehdit edebilmesi olabilir.

Kapitalizmin Faydalar

Kapitalizm, uretim ve tuketim uzerinde onemli bir etkiye sahiptir.