Kanser tedavisinde bulantı ve kusma:

celikci

New member
Bulantı, kusabileceğinizi düşündüğünüzde hissettiğiniz histir. Kusma ise mide içeriğinin ağızdan geri gelerek çıkarılmasıdır. Bulantı ve kusma, ilaçla kanser tedavisinin (kemoterapi) yaygın görülen yan etkileridir. Kemoterapi, hekimlerin kanser hücrelerini öldüren bir küme ilacı tanımlamak için kullandığı tabirdir.

Kemoterapi alan herkeste bulantı ve kusma olmaz. Hekiminiz size bu şikâyetlerin ne kadar olası olduğunu ve ne kadar şiddetli olabileceğini söyleyecektir.

Kemoterapiden daha sonra mide bulantısı ve kusması genelde 1 yahut 2 gün başlar, tedaviyle yahut vakit içinde çoklukla 1 ila 2 gün ortasında şikâyetleri azalır. Lakin birtakım şahıslarda kemoterapiden 3 ila 4 gün daha sonrasına kadar semptomlar devam edebilir. Bu durum kemoterapi ilaçlarının tipine, dozuna, hastalığın kendisine ve tedavi planına bağlı olabilir.

Işın tedavisi (Radyoterapi) de bulantı ve kusmaya niye olabilir. Radyoterapi alan herkeste bulantı ve kusma olmayabilir. Bedenin tedavi edilen kısmına, ışınım dozuna ve kişinin birebir anda kemoterapi alıp almadığına bağlı farklılıklar olacaktır.

Bulantı ve kusma önlenebilir mi?

Evet. Kemoterapiniz bulantı ve kusmaya niye olabilecek tipteyse, hekiminiz tedavinizden hemilk evvel size önleyici ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar bulantı ve kusmayı önleyebilir. Hekiminizin kullanabileceği farklı ilaçlar vardır ve bunlar farklı biçimlerde gelir. kimi vakit hap, iğne yahut lisanın altında eriyen bir tablet olarak verilebilir. Hangi ilacın daha tesirli olduğu bireyden bireye değişiklik gösterebilir.

Kemoterapiden yahut radyoterapiden daha sonraki birkaç gün mide bulantısı ve kusmanız var ise, bu ilaçlardan kimilerini tedaviden daha sonra 2 ila 4 gün boyunca konutta de devam etmeniz önerilebilir.

Bulantı ve kusmamı yönetmek için ilaçlar dışında neler yapılabilir?

●Kendinizi âlâ hissetseniz bile bulantı ve kusmayı önlemek için hekiminizin verdiği ilaçları alınız. Bulantı ve kusmayı direktörün en güzel yolu, olmasını önlemektir.

●Susuz kalmamak için gereğince sıvı tükettiğinizden emin olun. Dehidrasyon, bedenin fazlaca fazla su kaybetmesi halidir. İdrarınızın koyu sarı bulunmasına ve ağız-dudak kuruluğuna, yorgunluk, bitkinlik, ayağa kalkınca baş dönmesi yahut baş karışıklığına niye olabilir.

●Kemoterapiden daha sonraki gün, bilhassa mide bulantınız var ise, 3 büyük öğün yerine 5 yahut 6 küçük öğün yiyin.

●Tedavilerdilk evvel ne kadar yemeniz yahut içmeniz gerektiğini öğrenin. Kimi beşerler tedavidilk evvel az ölçüde yiyip içtiklerinde kendilerini daha yeterli hissederler. Başka beşerler tedavidilk evvel rastgele bir yiyecek yahut içecek almazlarsa kendilerini daha yeterli hissederler.

●Mide bulantınız var ise, baharatlı, yağlı yahut “ağır” yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine kraker, pirinç patlağı, galeta ve kızarmış ekmek üzere yavaşça yiyecekler yiyin. Başka düzgün yemek seçenekleri çorba et suyu, berrak soda, çay, muz, tavuk (kızarmış yahut fırınlanmış, kızartılmamış), yulaf ezmesi, yoğurt (sade yahut vanilya), sade makarna ve buzlu pastalardır.

●Tedavinizden daha sonra yemek yemeden yahut içmedilk evvel en az 1 saat bekleyin.
 
Üst