Jüpiter: Avrupa’nın ilk exascale süper bilgisayarı kendi işlemcilerini kullanıyor
EuroHPC projesi ve Fransız SiPearl şirketi kapsamında işlemcinin Avrupa’da geliştirilmesi meyvelerini veriyor: kendi kendine tasarlanan ilk Rhea-1 CPU, exascale sınıfının ilk Avrupa süper bilgisayarı olan Jüpiter’de ortaya çıkıyor.
Duyuru
Çift duyarlıklı en az bir exaflop (FP64) veya saniyede bir trilyon hesaplama gücüne ulaşması bekleniyor. Duyuruya göre Jülich Araştırma Merkezi’nde (NRW) Jüpiter’in inşasına gelecek yıl başlanacak.
SiPearl’dan yaşam belirtileri
Uzun zamandır Rhea işlemcilerle ilgili işler sessizdi ve SiPearl bugüne kadar nihai özellikleri bile açıklamadı. İlk Rhea-1 yinelemesinin 2021 yılına kadar büyük ölçüde tamamlanacağı söyleniyor.
2020 sonlarında işlemcinin 72 adede kadar ARM Neoverse V1 çekirdeği kullandığı duyuruldu. Ana bilgi işlem yükü, x86 dünyasının AVX2 bilgi işlem birimleriyle karşılaştırılabilecek entegre vektör birimleri (Ölçeklenebilir Vektör Uzantıları, SVE) tarafından işlenir. CPU başına dört HBM2e yığını özellikle bu vektör sürücülerini hızlandırır.
Neoverse V1 mimarisi artık yepyeni değil; V2 çekirdeği artık mevcut ve V3’ün yakında gelmesi bekleniyor. Nextplatform’a göre gecikme, üretim teknolojisinde küçük gelişmelere yol açmış olabilir: SiPearl, TSMC’nin 7 nanometre N7 işleminden optimize edilmiş N6 varyantına geçiş yapacaktı.
Nvidia AI hızlandırıcı
Sorumlular henüz kaç tane Rhea-1 işlemcisinin Jüpiter’e geleceğini açıklamadı ama muhtemelen binlerce olacak. Küme modülleri adı verilen yerlerde bulunurlar. Ek güçlendirici modüller, yapay zeka algoritmalarını eğitmek için Nvidia teknolojisini kullanıyor.
Atos Eviden’in Fransız yan kuruluşu ve Alman ParTec şirketi, sistemi su soğutmalı BullSequana XH3000 raflarında kuruyor. Eviden duyurusunda “yeni nesil Nvidia veri merkezi teknolojisinden” bahsediyor. Bunun arkasında yeni GPU hızlandırıcılar veya HBM3e belleğe sahip yeni Hopper GH200 versiyonu olabilir.
Prensip olarak SiPearl, RISC-V (Avrupa İşlemci Hızlandırıcı, EPAC) teknolojisini kullanarak kendi hızlandırıcılarını da geliştiriyor, ancak görünen o ki bunlar henüz Jüpiter için bir seçenek değil.
Yarım milyar euro
Jüpiter’in donanımı 273 milyon euroya mal oluyor ve bunun 500 milyon eurosu tüm proje için mevcut. Buna önümüzdeki beş yılın bakım ve enerji maliyetleri de dahildir. Çalışmaların başlangıçta 2023’te başlaması planlanmıştı ancak şimdi 2024’ün başlarında yapılması planlanıyor.
Avrupa Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Ortak Girişimi (EuroHPC JU) 250 milyon katkıda bulunurken, diğer 250 milyonun her biri %50 oranında Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) ile Kuzey Ren-Vestfalya Kültür ve Bilim Bakanlığı (MKW NRW) tarafından paylaştırılıyor. ).
Araştırma ekipleri iklim değişikliği, salgın yönetimi ve sürdürülebilir enerji üretimi gibi bilimsel soruları açıklığa kavuşturmak için bilgi işlem gücünü kullanmak istiyor. Ayrıca yapay zeka ve büyük miktarda verinin analizi eğitimlerinin de verilmesi düşünülüyor.
(mma)
Haberin Sonu