Hekimler ‘yürüyemez’ dedi, O boksla yürümeye başladı

semaver

New member
Ankara’da yaşayan İsmail Baytemur, 2017 yılında ilkokulda arkadaşının iteklemesi kararı düşüp yürüme yetisini kaybetti. Tabiplerin ‘yürüyemezsin’ dediği 11 yaşındaki İsmail, boks yaparak bir daha yürümeye başladı.

“Çok sıkıntı vakit içinderdı, emekleyerek her insanın yanına gidebiliyordum” diyen İsmail Baytemur, “Oyun oynarken arkadaşım latife olsun diye beni itti, ben de onu kovaladım ve yeniden itince ayağım sıranın altına girdi. Doktora gittik, ayağımı yarım alçıya aldılar. Alçı çıktıktan daha sonra ayağımdaki hisleri kaybettim, yürümeyi unuttum. Emekleyerek her insanın yanına gidebiliyordum. Tabipler ‘bu çocuk spora başlasın’ dedi. Ben de boksa başladım ve düzeldim Allah’a şükür. Biraz sıkıntı oluyordu, babamlar zorlayarak getiriyorlardı beni, spora gelmem için sürpriz armağanlar alıyorlardı” dedi.

“İYİ Kİ BOKS YAPMIŞIM, YÜRÜMEYE BAŞLADIM”

Şefik Tetik Boks Salonu’nda idmanlarını sürdüren İsmail, ‘yürümeyi hatırladım, birinci yürümem hayli güzeldi’ derken, kelamlarını şöyleki sürdürdü;

“Yürüyemedim, koşamadım. Herkes koşuyordu, ben burada yürüyordum. Yeterli ki boks yapmışım. Yürüyememem ruhsal değildi, ayağım fazlaca ağrıyordu ve hiç bir yere gidemiyordum. Geceleri yatıyordum, tekrar hiç bir yere gidemiyordum. Yürümeye başlamam fazlaca hoştu, yürümeyi hatırladım. Çok hoş bir histi, yürüyebildiğim için hayli memnunum.”

BABA KARACA BAYTEMUR: ANNESİ OKULA SIRTINDA GÖTÜRDÜ

Yaşadıkları sürecin zorluğunu anlatan 48 yaşındaki baba Karaca Baytemur ise, “Çocuğu doktora götürdük, sinemalar röntgenler çekildi ve ayağını yarım alçıya aldılar. 2-3 gün daha sonra ‘gelin alçıyı çıkaralım’ dediler. Hastaneye gittik, yarım alçı çıkarıldı. Çocuk daha sonrasında tekrar yürüyemedi. Götürmediğimiz hastane, tabip kalmadı. Okula götürdüğümüzde annesi sırtında taşırdı, okulda beklerdi onu. Teneffüsünü yapmasını sağlardı” sözlerini kullandı.

“AMELİYAT OLURSA BİR BACAĞI KISA KALIR DEDİLER”

Baba Karaca Baytemur, Y”aşadığımız o günleri hatırlamak bile istemiyoruz, Allah kimseyi evladıyla sınamasın” diyerek, “Doktorlar ameliyat sonucu aldılar. Ameliyat olduktan daha sonra da bacağının birinin kısa kalacağını söylemiş olduler. Biz anne ve baba olarak yıkıldık. Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın. Çok sıkıntı bir müddetçti” halinde konuştu.

“YÜRÜYEMEZ DEDİLER, BENİM ÇOCUĞUM SPORLA YÜRÜMEYE BAŞLADI”

Bir tabibin spor tavsiyesi üzerine çocuklarını boksa başlattıklarını vurgulayan Karaca Baytemur, “Bir hekimle tanıştık orada, ‘ameliyat olana kadar bir süre spora yönlendirirseniz randıman alabilirsiniz’ dedi. Biz de boksa verdik ancak boksa verirken de başına darbe almaması için, yalnızca idman kısmına katılması için antrenörlerle konuştuk. Sağ olsunlar antrenörlerimizin fazlaca yararı oldu. Buraya birinci getirdiğimizde aslına bakarsanız yürüyemiyordu. ‘Yürüyemez’ dediler fakat spor yardımıyla çocuğum yürüdü” halinde konuştu.

Antrenör Mustafa Yardım ise sporun değerinin altını çizerek, “İsmail yaklaşık 1 yıl evvel bana geldiğinde yürüme bozukluğu teşhisi konmuştu, tabipler hatta yürüyemez, felçli kalır, bir bacağı kısa kalır demişlerdi. Ancak biz burada kendisine boksun ayaktan başlayarak temel eğitimini verdik. Şu an yürümesi çok olağan, hatta karşılaşmalara çıkmasına yönelik hazırlık yapıyoruz” dedi.

Nesrin AYDIN YALDIZ-Ercan ATA/ANKARA,(DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst