Google, veri merkezi atık ısısı için alıcı buluyor

Adanali

Member
İlk kez bir Google veri merkezinden gelen atık ısı, ısıtma ihtiyaçlarını karşılamak için üçüncü taraflara yönlendiriliyor. Bu harici ısı geri kazanımı, uzun vadede birincil enerji kaynaklarının maliyetlerini ve tüketimini azaltır. Google şu ana kadar veri merkezlerinden gelen atık ısıyı yalnızca kendi amaçları için, özellikle de ofisleri ısıtmak için kullandı. Gelecek yıldan itibaren yaklaşık 20.000 nüfuslu küçük Finlandiya kasabası Hamina ücretsiz ısıtmadan yararlanacak.

Duyuru



Bu amaçla, yerel bir Google veri merkezinden belediye şirketi Hamina Energia'nın bölgesel ısıtma ağına atık ısı sağlamak üzere 1,3 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa edilecek. 5 MW'lık bir ısı pompası sistemi güç sağlar; sonuçta veri merkezi atık ısısının “doğal” sıcaklığı, bölgesel ısıtma ağının çalışma sıcaklığının oldukça altındadır.

Pompa yılda 40 gigawatt saat bölgesel ısıtma üretebilir. Bu, Hamina'nın mevcut bölgesel ısıtma hacminin %80'ini karşılamaya yeterlidir. Ancak Hamina Energia halihazırda yerel bölgesel ısıtma ağını genişletmeyi planlıyor.

Küresel ısınmaya karşı bedava ısı


Google, aksi takdirde veri merkezini soğutmak için kullanmak zorunda kalacağı enerjiden tasarruf sağlar. Sonuç olarak, atık ısıyı yılda sembolik bir euro karşılığında “satabiliyor”. Veri şirketi, Hamina veri merkezinin şu anda %97 oranında CO₂ içermeyen enerjiyle çalıştırıldığını söylüyor. Sonuç olarak, bağışlanan atık ısı neredeyse CO₂ açısından nötrdür.

Yapay zekanın giderek artan kullanımı, şu anda birçok veri merkezinin enerji tüketiminde keskin bir artışa yol açıyor. Microsoft, yapay zekanın emisyonları %40'a kadar artırdığını biliyor. Bu, 2030 yılına kadar CO₂ nötr olma hedefimize ulaşmamızı zorlaştırıyor. Google da kendisine aynı hedefi koymuş durumda.

Soğutma yerine atık ısının kullanılması CO₂ dengesinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Şaşırtıcı olan ise şu ana kadar Google'ın yalnızca kendi ofislerini ısıtması, atık ısıyı üçüncü taraflara aktarmaması. Çünkü fikir yeni değil.

Eski engellerle karşılaşan eski fikir


IBM, İsviçre'nin Uitikon topluluğunda (Zürih yakınında) 2008 yılında bir veri merkezinden gelen atık ısının yakındaki bir kapalı yüzme havuzundaki suyu ısıttığı bir projeyi hayata geçirdi. Hostway, 2007 yılından bu yana Hannover'de, atık ısının mahalledeki ticari alanlara beslendiği bir veri merkezi işletiyor. Londra'nın Docklands bölgesindeki konut ve ticari binalar da 2009'dan bu yana Telehouse West'in atık ısısından yararlanıyor. Alman platformu Bytes2Heat çok sayıda örnek topladı.

Bu tür tasarımların zorluklarından biri, atık ısının uzaklaştırılmasının güvenilir olması gerektiğidir, aksi takdirde veri merkezinin başı belaya girecektir. Buna karşılık, atık ısı alıcısı, ısıtacak evi olmasa bile, bunu tüm yıl boyunca dağıtabilmelidir. Örneğin termal atık geri dönüşümünün (endüstride atık yakma için kullanılan popüler bir örtmece) aksine, veri merkezlerinden gelen atık ısı nispeten sabittir ve düzenlenemez.

Üçüncüsü, yerel koşulların uygun olması gerekir. Veri merkezinden gelen atık ısı, mevcut bölgesel ısıtma ağına uygun bir yerden girmeli ve bu da veri merkezinden çok uzakta olmamalıdır. Teorik olarak, sunuculardan gelen atık ısının üçüncü taraflarca kullanılması harika bir şeydir, ancak pratikte bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Google'ın 2023'te açılacak olan Hessen'deki veri merkezinde bile Google, atık ısının yakındaki binalara enerji sağlamak için kullanılıp kullanılamayacağını “test ediyor”.


(ds)



Haberin Sonu
 
Üst