Gözyaşının Osmolaritesi

celikci

New member
Osmolarite yoğunluk manasındadır. Yoğunluk olağan seviyede olmalıdır, fazla da az da olmamalıdır.
Musin ölçüsünün azalması ile flamentoz ipliksi yapılar oluşur. Yoğunluğun artması gözyaşının azalması kornea epitelinin hasarına ve enfeksiyona yatkınlığına yol açar.
Gözyaşının osmilaritesi 303-305 mosm/L civarındadır. 316 dan daha sonrası yoğunluk fazlalığı olarak kıymetlendirilir.
Yoğunluk olağan seviyede olmalıdır.
Gözyaşının su (aköz) ölçüsünün azalması osmolariteyi artırır. Yani gözyaşı ağırlaşır, tortulanır, yapışkan hale gelir, görme bozulur, toksik unsurlar ve artıklar gözden dışarı atılmaz.

köz niye azalır?

*Göz kırpmanın azalması aköz ’ü azaltır. Buna niye uzun mühlet bilgisayar ve cep telefonuna bakmak, uzun mühlet okumaktır. Dakikada 28-30 civarı olan göz kırpma 7-8 e düşer. Unutmayın göz kırpma yapıldıkça gözyaşı salınımı olur.

*Sıcak ortamlar, klima, yaz ayları aköz kaybına yol açar.

*Kontakt lens en önemli göz kuruluğu sebebidir, gözyaşı yoğunluğunu artırır. Kontakt lenste su oranı arttıkça gözün suyunu sünger üzere çeker. Su oranı düşük lens kullanılmalıdır.

*Onlarca sistemik hastalık aköz üretimini azaltır.

Romatizmal hastalıklar (romatoit artrit ve diğerleri) sjogren sendromu diyabet tiroid hastalığı, sistemik lupus ve polimiyozit üzere hastalıklar aköz üretimini azaltır.

*Vücuttan sıvı kaybına niye olan beslenme tertibi aköz’ ü azaltır. Kafein, alkol, çok çay, sigara, kola ve gazlı içecekler, cips gibi…

*Aköz kaybı: Aköz ‘ü beğenilen makul mühlet tutmak gerekir. Meibomian bezinin ağzı yağ tortusu ile tıkalı ise yağ aköz’ le buluşmaz, akıp sarfiyat yahut çabucak buharlaşıp uçar sarfiyat.

Farkında mısınız, daima aköz azalmasına bağlı yoğunluk artmasını anlatıyoruz. Yoğunluk azalması, yani gözyaşının bol olması gözyaşı kesesinin tıkanıklığında kelam konusudur, gözyaşı lakin kanaldan değil kapaklardan dışarı akarak gözü terk eder.

Gözyaşı gözü terk etmezse enfeksiyon gelişir. Duran suyun kirlenmesi üzere düşünebilirsiniz ve göze bir daha ziyanlıdır.
 
Üst