Gençlerin %87'si çevrimiçi tehditler hakkında ebeveynleriyle konuşuyor

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Çalışma 17 ülkede gerçekleştirildi ve iki demografik gruba ayrılan 17.000 katılımcıyı içeriyordu: Çevrimiçi deneyimleri, internetin temel tehlikeleri ve uyguladıkları koruma önlemleri hakkında ankete katılan 13 ila 17 yaş arası ergenler ve 18 ila 74 yaş arası yetişkinler. Web'deki faaliyetleri sırasında.

Araştırmalar geçen yıl risk ortamında bir iyileşme olduğunu gösteriyor: Küresel yanıt verenlerin %67'si, bir önceki yıla göre %2 düşüşle en az bir çevrimiçi risk yaşadıklarını belirtti. Meksika örneğinde bu rakam %77'ye çıkıyor.

Dezenformasyon dünya çapında %50 ile dijital tehditler listesinin başında yer alıyor. Meksika'da ise %59 ile durumu daha da kritik algılıyorlar. İlgili diğer tehlikeler ise siber zorbalık, nefret söylemi ve kişisel tehditlerdir; bu oran uluslararası alanda %44'e, yerel düzeyde ise %47'ye ulaşmaktadır. Şiddet içeren içeriğe maruz kalmak aynı zamanda küresel katılımcıların %34'ünü ve Meksikalıların %45'ini endişelendiriyor.

Ülkede ankete katılan kadın nüfusunun yüzde 29'u cinsel içerikli bir tür tehdidin kurbanı olduklarını belirtirken, erkeklerde bu oran yüzde 21 oldu.

Gençler kendilerini korumak için adımlar atıyor


Gençler arasında çevrimiçi risk algısının yüksek olmasına rağmen, araştırma büyük çoğunluğun bu konuyu ebeveynleriyle aktif olarak konuştuğunu ortaya çıkardı. Dijital olaylar yaşadıktan sonra çocukların/ergenlerin %60'ı yardım aradı (Meksika'da %65). Ayrıca, %37'si internetteki faaliyetleri hakkında düzenli olarak ebeveynleriyle konuşuyor (Meksika'da %54).

Genel anlamda gençler, yabancılarla temasları doğrulamak (küresel olarak %66 ve Meksika'da %81), hassas bilgileri paylaşmaktan kaçınmak (küresel olarak %73 ve Meksika'da %78) veya kişileri engellemek/silmek gibi iyi kişisel koruma uygulamaları uygulasa da Ağlarda (%66 küresel, %71 yerel) yapılan araştırmalar, bu demografik grup arasında güvenlik önlemlerinin benimsenmesinde bir azalma olduğunu gösteriyor.

Örneğin, geçtiğimiz yıl yapılan araştırmaya göre en çok benimsenen güvenlik önlemi olan sosyal ağlarda özel profil kullanımı, 2023'te %64'ten 2024'te %57'ye düşerek Meksika'da %63'e ulaştı.
 
Üst