Etik teknoloji için: Papa, G7 zirvesinde yapay zekanın kötüye kullanılmasına karşı uyarmalı

Adanali

Member


  1. Etik teknoloji için: Papa, G7 zirvesinde yapay zekanın kötüye kullanılmasına karşı uyarmalı

Papa Francis bu yılki G7 zirvesinde yapay zeka oturumuna katılacak. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'ye göre, Meloni'nin çoğu kişinin zamanımızın en büyük sorunu olarak tanımladığı teknoloji patlamasının tehlikelerini tartışmak istediğini söyledi. Francis'in katılımı ilk kez bir papanın G7'ye katılması olacak.

Duyuru



Papa düzenleyici bir çerçeveyi savunmalı


İtalya Başbakanı bir video mesajıyla Papa'nın tarihi katılımını duyurdu. Toplantının amacı, yapay zekanın insan merkezli ve insan kontrollü olmasını sağlayan yönetişim mekanizmaları üzerinde anlaşmaya varmaktır. Zaten 2020'de Vatikan ve Microsoft ve IBM gibi teknoloji şirketleri, İtalyan hükümetiyle birlikte algoritmalara ve yapay zekaya etik bir yaklaşım çağrısı imzaladı ve en son Dünya Barış Günü vesilesiyle Papa, yapay zeka konusundaki endişelerini dile getirdi. yapay zekanın tehlikeleri. Meloni, Papa'nın varlığının etik ve düzenleyici kurallara belirleyici bir katkı sağlayacağını umuyor. Yapay zekaya ilişkin oturum Papa'nın yanı sıra davet edilen diğer devlet başkanlarına da açık.

Yapay zekanın yanı sıra G7'nin Ukrayna'ya verdiği destek, İsrail-Filistin çatışması, iklim krizi ve enerji güvenliği de gündemde. Zirvenin kilit üyeleri arasında ev sahibi İtalya'nın yanı sıra Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere, ABD ve Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu temsilcileri de yer alıyor. Afrika, Asya ve Güney Amerika'dan on devlet başkanı daha konuk olarak davet edildi.

AI kanunu yeterli değil mi?


AI kanunu ile Avrupa'da öngörülen ilk düzenleme çalışmaları sürüyor ancak nihai metnin hali hala bekleniyor. Kanun, yapay zeka sistemlerini dört risk kategorisine ayırıyor ve bazı teknikleri yasaklarken diğerlerine kısıtlamalar ve yükümlülükler getiriyor. Bir yapay zeka sisteminin tam olarak neyi kapsadığı henüz tam olarak belli değil: Telif hakkı ve fikri mülkiyet hakları, yapay zekayı oluşturmak için hangi verilerin kullanılabileceği ve hasar ve sorumluluk yönetimi.

Kitlesel gözetleme henüz söz konusu değil


Sosyal puanlama sistemleri, biyometrik video gözetimi veya bilinçaltı etki sistemlerinin yasaklanması gerekirken, Alman polisi şu anda Amerikan şirketi Palantir'in gözetleme yazılımının kullanılması için yoğun bir mücadele veriyor. Her ne kadar tahmine dayalı polislik sistemleri yapay zeka yasası kapsamında kesinlikle yasaklanmalıdır. Bavyera ve Hessen'de test edilen “kesitsel araştırma ve analiz platformunun” veya kısaca VeRA'nın gerçekte neyi başardığı henüz tam olarak belli değil. Teknik detaylar gizli bilgilerdir. Federal Meclis'in iç komitesi geçtiğimiz günlerde konuyu tartıştı. Sonuç: Polis memurları ve güvenlik şirketleri kesinlikle böyle bir sistemi istiyor ancak mevcut veri koruma görevlileri, bu hedefe ulaşmak için anayasal çerçevenin uyarlanması gerektiğini kaydetti. Ancak dijital olarak egemen olmak ve bir Amerikan şirketine bağımlı olmamak için kendi sistemlerini geliştirmeyi tercih edecekler.


(şşş)



Haberin Sonu
 
Üst