Eksik halka: Aşırı sıcaklık veri merkezlerini de etkiliyor
Bu yıl, sıcaklıkların bazı yerlerde 50 santigrat dereceye ulaştığı Hindistan da dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde aşırı sıcak hava dalgaları zaten meydana geldi. Bunun bir takım sonuçları olabilir. Özellikle veri merkezlerinin ve sunucuların sürekli kullanılabilirliğine, BT'nin kendisine ve hizmetlerin tutarlılığına güvenen şirketler için.
Duyuru
Eksik olan: Hızla değişen teknoloji dünyasında, çoğu zaman tüm haberleri ve arka plan bilgilerini gözden geçirmek için zaman vardır. Hafta sonu ise akıntıdan uzak, arka yolları takip ederek, farklı bakış açıları deneyerek nüansları duyulabilir hale getirmek istiyoruz.
Shardul Amarchand Mangaldas Dijital Bilgi Sorumlusu (CDIO) Irshad Saifi, “Sunucular çok fazla ısı üretiyor ve sistemlerin yüksek sıcaklıklarda bile çalışabilmesi için yeterince soğutulmaları gerekiyor” diye açıklıyor. “Doğru şekilde kullanılmazsa aşırı ısınma ve ekipman arızası meydana gelebilir.” Sonuç olarak, sıcak hava dalgaları sırasında soğutma maliyetleri önemli ölçüde artıyor ve iş verilerini etkiliyor. Örneğin, Hindistan'daki 2019 sıcak hava dalgası sırasında veri merkezlerinde soğutma için elektrik tüketimi %20 arttı ve bu da işletme maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına neden oldu.
Saifi şöyle açıklıyor: “Hindistan'da Rajasthan, Gujarat ve başkent Delhi gibi sürekli olarak yüksek sıcaklıklara sahip bölgeler, veri merkezlerinde optimum koşulları koruma konusunda daha büyük zorluklarla karşı karşıyadır.” “Başkent Delhi'de 2024 yazında 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar ölçüldü ve bu da soğutma sistemlerini zorladı.”
Hindistan'ın tamamı o kadar sıcak değil
Sakra Dünya Hastanesi Bilişim Direktörü Bhoopendra Solanki şöyle açıklıyor: “Hindistan'da aşırı hava koşullarıyla tanınan Delhi NCR ve hoş havasıyla bilinen Bangalore gibi çeşitli bölgeler var. Sıcak, kesinlikle sağlık açısından sorunlara neden oluyor. daha yüksek sıcaklıklar, sıcaklığı, performansı, güvenilirliği ve sürdürülebilirliği korumak için yüksek enerji tüketimi, ancak etki her yerde o kadar büyük değil.” “Hindistan'ın BT ve veri merkezi sektörünün çoğu Bengaluru, Pune ve Chennai gibi şehirlerde yoğunlaşıyor” diye açıklıyor Shreya Vanja, Kıdemli danışman, Growth Advisory, Aranca: “Jaipur, Ahmedabad, Indore ve Nagpur gibi şehirler de düşük altyapı maliyetleri nedeniyle veri merkezlerine yapılan yatırımların arttığını görüyor. Aşırı sıcak hava dalgası, özellikle yerel elektrik altyapılarının yükünü taşıyan kuzey ve orta bölgelerdeki BT altyapıları için bir zorluk teşkil ediyor.
Etkiler bölgesel olarak sınırlı olsa da, arıza sürelerinden soğutma maliyetlerine ve bakıma kadar pek çok biçimde ortaya çıkıyor. Şu ana kadar Hindistan veri merkezlerinde herhangi bir yangın veya ısıya bağlı kesinti bildirilmedi. “Daha yüksek küresel sıcaklıklar halihazırda veri merkezi tasarımında dikkate alınıyor. Daha yüksek sıcaklıkların bir başka sonucu da, veri merkezlerinin 'ücretsiz soğutma' aldığı zamanların, yani soğutma sistemleri gerektirmeyecek kadar soğuk olduğu zamanların sınırlı olmasıdır.” Portekiz'de 495 MW'lık bir veri merkezi kampüsü olan SINES-DC projesini yöneten Start Campus COO'su Luis Rodrigues, “Daha kısa olursa, enerji tüketimi doğal olarak artar ve maliyetler de artar” diye açıklıyor.
Bazı veri merkezleri özellikle risk altındadır
Saifi, bir veri merkezinde aşırı ısınan sistemlerin beklenmedik kesintilere yol açabileceğine, iş operasyonlarını aksatabileceğine ve finansal kayıplara neden olabileceğine dikkat çekiyor: “Isının şirket içi BT kullanımı üzerinde bulutta olduğundan daha büyük bir etkiye sahip olacağı varsayılabilir”. Saifi, şirket içi veri merkezlerinin özellikle risk altında olduğunu, çünkü bu merkezlerin büyük bulut veri merkezlerinde kullanılan gelişmiş soğutma teknolojilerinden genellikle yoksun olduğunu söylüyor. Solanki, “Veri merkezi bir binadaysa binanın merkezinde olmalı ve hiçbir duvar doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır” diye ekliyor.
Wesco Anixter'in veri merkezi çözümlerinden sorumlu başkan yardımcısı Alan Farrimond, BT jargonunda 50 derece işaretinin ne anlama geldiğini açıklıyor. “Aşırı ortam sıcaklıkları, veri merkezi operasyonlarını, özellikle de veri merkezini günün her saatinde çalıştıran tesis dışı hizmet sistemlerini etkiliyor. Ayrıca, genellikle eski HVAC sistemleri, 50 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda arızalanmaya eğilimlidir.” Uptime Institute sürdürülebilirlik araştırması direktörü Jay Dietrich, “Bu sistemler belirli bir ısı eşiği için tasarlandı, ancak nem değişiklikleri ve buharlaşma etkilendiğinde işler karmaşıklaşabiliyor” diye ekliyor.
Çözüm nedir?
Seçilen yükler, raporlama veya e-posta kampanyaları gibi daha az zorlu dönemlere taşınabilir. Büyük dahili tesisler, daha az kritik görevler için ayrı sunuculara bile sahip olabilir ve işler çok ısındığında bunları kapatabilir. Bu, yüksek kullanılabilirlik hizmet düzeylerine bağlı ticari veri merkezleri için bir seçenek değildir. Ancak önceki yıllarda bazı elektrik sağlayıcılarının veya telekom şirketleriyle ortaklaşa sunduğu dalgalı fiyatlara benzer şekilde, yoğun olmayan saatlerde indirimler sunarak yük kaydırmayı teşvik edebilirler. Ancak şu ana kadar veri merkezleri daha karmaşık fiyatlandırmayı benimseme konusunda isteksizdi.
“Sıvı soğutma veya gelişmiş iklimlendirme gibi enerji açısından verimli soğutma teknolojilerine yatırım yapın. Daha soğuk iklimlerdeki veya güvenilir güce sahip bölgelerdeki veri merkezlerini seçin ve aşırı ısınmayı önlemek için ekipmanın bakımını düzenli olarak yapın.” Bu, Saifi'nin felaket kurtarma stratejisini ve bulut bilişimi de içeren formülüdür. Dietrich şunu öneriyor: “Kritik olmayan sistemleri kapatabilir ve daha fazla soğutma kapasitesi satın alabilirsiniz. İş yüklerini yönetmek için bazı iyi yazılım araçları var, ancak bunları kullanan çok fazla şirket görmüyoruz. Sadece tepki vermek yerine sorunları önceden tahmin edebilirsiniz.” “
Rodrigues, mevcut yapıların yeni teknolojilere uyum sağlayacak şekilde uyarlanmasının pahalı, zor ve zaman alıcı olduğuna inanıyor. Bu nedenle veri merkezleri başlangıçtan itibaren esnek bir şekilde tasarlanmalıdır. Vanja, Bharti Airtel'in veri merkezi bölümü olan Nxtra Data'nın maliyetleri azaltmak ve sıcaklıklar yükseldiğinde bile operasyonları sürdürmek için yenilenebilir enerjiyi, enerji verimli yükseltmeleri ve koridor muhafazaları ve termal oda testleri gibi gelişmiş soğutma yöntemlerini nasıl kullandığını açıklıyor. “Veri merkezleri, yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde çeşitli acil durum planlarıyla donatılmıştır ve HVAC sistemleri, 48 ila 50 derece arasındaki ortam koşulları için tasarlanmıştır.”
Basitçe söylemek gerekirse: Kötü hava diye bir şey yoktur, kötü kıyafetler vardır. Bu aynı zamanda BT için de geçerlidir.
(ds)