E-faturayla iş yapmak: Prensip olarak harika ama daha fazla zamanımız olabilir mi?

Adanali

Member
Şirketler için zorunlu elektronik faturalandırmanın ilk aşaması 2025 yılında başlayacak, ancak iş dünyası dernekleri özellikle küçük şirketlerin bu aşamaya ayak uyduramayacağından korkuyor. Alman Ticaret ve Sanayi Odası vergi uzmanı Jens Profitus, “Bizim görüşümüze göre, 2025'in başında elektronik fatura almaya yönelik genel ve zorunlu bir kullanılabilirlik, özellikle elektronik faturalamaya yönelik bir devlet aracı mevcut olana kadar mümkün değil” dedi ( DIHK) iX'te – Editör ekibi.

Duyuru



Merkezi Esnaf Derneği (ZDH) de alma zorunluluğundan rahatsız ve devletten yazılım çözümü konusunda da ısrar ediyor. ZDH, Federal Meclis'in Konfederasyon'a 1 Ocak 2025'e kadar uygun yazılımı tüm şirketlerin kullanımına sunması yönünde çağrıda bulunduğu Büyüme Fırsatları Yasası'nın çözümlenmesine ilişkin protokolü ifade eder. iX editör ekibi tarafından sorgulanan Federal Maliye Bakanlığı, bunun şu şekilde olduğunu söyledi: hâlâ böyle bir teklifin nasıl yapılabileceğini araştırıyorum.

Kural inceleniyor


Kanun, Almanya'da faaliyet gösteren tüm şirketlerin 2025'ten itibaren üç formatta yapılandırılmış elektronik faturaları kabul etmesi gerektiğini şart koşuyor. Formatlar, XML Çapraz Endüstri Faturası (CII) ve Universal Business Language (UBL) ile Factur-X/ZUGFeRD olmak üzere iki formattır. 2027 yılından itibaren şirketler kademeli olarak bu formatta fatura göndermek zorunda kalacak. En geç 2028 yılına kadar küçük işletmeler iş ortaklarına yalnızca elektronik fatura gönderebilecek. Bu yükümlülük yalnızca Almanya'daki B2B alanı adı verilen şirketler arasındaki faturalar için geçerlidir. Özel müşterilere veya yurt dışına gönderilen faturalar etkilenmez.

DIHK'dan Profitus, otoritenin EN16931 muhasebe standardının şu anda topluluk düzeyinde inceleniyor olmasının da aynı derecede sorunlu olduğunu açıklıyor. Bu, bir elektronik fatura için olası üç XML formatından ikisinin, yani CII ve UBL'nin ortaya çıkmasına neden olur. Profitu tahminlerine göre yazılımda değişikliklerin hayata geçmesi en azından önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar sürebilir. “1 Ocak 2025'ten itibaren B2B fatura alışverişi için pratik elektronik faturalama yazılımı artık kullanılamayacak” diye bitirdi. Ayrıca şirketlerde ve yazılım servis sağlayıcılarında uygulama için zaman vardır. DIHK, bu nedenle şirketlere en az bir yıl daha süre tanınmasını talep ediyor.

Yüzde 8'i hâlâ kağıt fatura kesiyor


Temel olarak dijital odaklı BT endüstrisi derneği Bitkom, orta ve uzun vadede önemli bir potansiyele sahip olan elektronik fatura değişimi fırsatlarını da vurguluyor. Ancak Bitkom sözcüsü Daniil Heinze, yapılandırılmış formatlara geçme çabasının hafife alınmaması gerektiğini açıkladı. Dernek tarafından geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre geride kalanlar çoğunlukla küçük işletmeler oluyor: EDI, ZUGFeRD veya Percent gibi yapılandırılmış elektronik faturalama standartları. Aynı zamanda, 2023 yılına kadar Alman şirketlerinin %8'i faturalarını yalnızca kağıt formatında düzenleyecekti.

Almanya'daki Kurucular ve Serbest Meslek Sahibi İşçiler Derneği de küçük işletmelerin ve bağımsız serbest meslek sahibi işçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Dernek yönetim kurulu üyesi Andreas Lutz, özellikle ikincisinin faturalama için hâlâ Word veya Excel kullandığını açıklıyor. Etkilenenlere faturalarını ve muhasebelerini mümkün olan en kısa sürede değiştirmeleri çağrısında bulundu. Lutz, “Dijital süreçler bir kez uygulamaya konulduktan sonra, akıllıca benimsenmeleri halinde uzun vadeli faydalar sağlar” dedi. Her durumda, değişikliğin etrafından dolaşmanın bir yolu yoktur.

HDE ticaret birliği, Almanya'dan önce zorunlu elektronik faturalandırmayı uygulamaya başlayan Fransa gibi diğer AB ülkelerinin de başlangıç tarihlerini sıklıkla ertelediğine dikkat çekti. Birliğin vergi uzmanı Ralph Brügelmann, sürenin çok kısa olması durumunda Almanya'nın da aynısını yapması gerektiğini söylüyor. iX editör ekibinin görüştüğü tüm iş dernekleri gibi HDE de elektronik faturalamanın birçok şeyi basitleştirebileceğine ve orta ve uzun vadede otomasyon yoluyla verimlilik kazanımlarını garanti edebileceğine inanıyor. Ancak kısa vadede Almanya'da bir sorun yaşanması muhtemeldir.

Adımıza not: Haberler Akademi çalıştayı “E-Faturalama Yükümlülüğü: Yazılımı Doğru Şekilde Uygulamak”, şirketlerin 2025'ten itibaren yerine getirmesi gereken ulusal e-fatura yükümlülüklerine ilişkin yeni yasal gereklilikleri açıklıyor.


(yardım)



Haberin Sonu
 
Üst