Diş ımplantı nedir?

celikci

New member
Doğalı yoksa en uygunu bu!

Günümüzde diş implantları, gerçek yer ve bireyler tarafınca uygulandığı vakit tartışmasız olarak doğal dişlere en âlâ alternatiftir. Klasik köprü ve protezlere nazaran daha yeterli konuşma ve çiğneme işlevini birlikteinde getirir.

Diş Implantı nedir?

Eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini sağlamak gayesiyle çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida biçiminde yapay diş köküne “diş implantı” diyoruz.

Implantın Avantajları Nelerdir?

Diş çekiminden daha sonra alışılagelen klasik formül, yandaki dişlerin kesilerek protez yapılmasıdır. Fakat bu metot sağlam dişlerde unsur kaybına hatta vakit içinde diş kaybına ve de bu bölgede kemik kaybına yol açar. Çekilen diş yerine implant ya da implantlar yaparak yukarıda bahsetmiş olduğumiz dertleri ortan kaldırmış oluyoruz.

Günümüzde diş implantları yanlışsız yer ve bireyler tarafınca uygulandığı vakit emsalsiz olarak doğal dişlere en âlâ alternatiftir. Klâsik köprü ve protezlere nazaran daha yeterli konuşma ve çiğneme

işlevi sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Oynayan, ses yapan, ağız ortasında kayan ve ağrıya sebep olan total-parsiyel protezler yani takma dişler bile implantlarla daha rahat ve emin kullanılabilir. Ayrıyeten birtakım bireylerde, klâsik köprü ve protezler, yumuşak doku yaralan. zayıf dayanak dişler yahut kusma eğiliminden dolayı rahat olarak kullanılamamakta yahut hiç kullanılmamaktadır.

Bugün implant 21. yüzyılda üzerinde en hayli çalışılacak olan diş tedavi biçimi olduğu anlaşılmaktadır. Gerçek teşhis, kâfi bilgi, deneyim ve ekipmanla uygulandığında diş implantı. hasta ve doktor açısından fazlaca başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi halidir.

Implant tedavisi hangi vakalarda ne avantajlar sunar?

Alt çenede dişlerini büsbütün kaybetmiş, protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak daima ağrıdan (vuruk) ve uygun çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikâyet vakit ortasında proteze dayanak olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi bahsedilen şikâyetleri ortadan kaldırdığı kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

Üst çenede dişlerini büsbütün kaybetmiş, protez taşıyan hastalar: Ü3t protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma hissini azaltıp mide bulantısına niye olabilmektedir.

Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin nahoş imajı, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme mecburiliği olarak sayılabilir. Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda olan hastalardır. Tek bir implantın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı üzere daha estetik ve işlevsel sonuçların ortaya çıkmasına da yol açar.

İmplantların çeşitleri var mıdır?

Evet. değişik

implant tipleri üretilmiştir. Lakin günümüzde en tanınan olan implant tipi “vida” biçimli olanlardır.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

Diş implantı için ülkü adayın genel ve ağız sıhhatinin uygun olması gerekir. İmplantı desteklemek için çenede uygun kemik yapısı olması gereklidir ve en uygun adaylar sigara kullanmayan, periodontal hastalığı olmayan, sağlıklı dişeti dokusu olanlardır.

İmplantlar. belli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu niçinle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Var olan kemiğin kalitesi de implant muvaffakiyetini etkileyen faktörlerden birisidir.

Hastanın genel sıhhat durumu güzel olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir yas limiti yoktur. Genç hastalarımızda kemik gelişmeninin tamamlanmasından daha sonra implant uygulamasını yapmaktayız. Bu mühlet ortasında dişlerin devrilmemesi. dizinin bozulmaması ve aykırı çenedeki dişlerin uza- maması için apareylerle tedbir almaktayız.

Implant muayenesinde neler yapılır?

Bu muayene sırasında hastalarımızdan genel sıhhat durumları hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım analizleri yaptırmaları istenebilecektir. Bu basamak da ayrıyeten çeşitli röntgen incelemeleri ve ağız modelleri de elde edilmektedir.

İmplant yerleştirilirken acı duyulur mu?

Uygun anestezi usulü uygulandıktan daha sonra hastaların ağrı duyması kelam konusu değil. Operasyon sırasında hasta tercihine bakılırsa genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Ekseriyetle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı sıradan ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birfazlaca hasta bu asrının olağan diş çekiminden daha sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

Implantlar yerleştirildikten çabucak soma protez takılabilir mi?

Birtakım durumlarda evet. Ancak kalıcı protezin yapılması için implant’ların kemik ile tam bütünleşmesini sağlamak için güzelleşme periyodu olan birinci 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Fakat bu düzgünleşme müddetinde hastalarımıza uygun bir süreksiz protez yaparak işlev, estetik ve konuşmalarının düzgün olmasını sağlayabiliyoruz.

İmplant uygulama sonucunda yaşlılık dezavantaj mıdır ?

Hayır. Sıhhat yaştan epeyce daha değerli bir faktördür. 70- 80’lerindeki birfazlaca hastanın cerrahi riskleri daha genç ama sıhhat sorunu olan hastalardan daha azdır.
 
Üst