Çip üretimi: Huawei yabancı isimler altında yarı iletken fabrikaları kuruyor

Adanali

Member
Çin, modern yerli çip üretimini geliştirmek için itici güç olarak Huawei’ye güveniyor. Çin hükümetinin şirkete 28 milyar avroya eşdeğer yatırım yaptığı söyleniyor. Genel olarak, 2030 yılına kadar hükümet yerel yarı iletken endüstrisine yaklaşık 100 milyar avro yatırım yapacak.

Duyuru



Bloomberg, Yarı İletken Endüstrisi Birliği’nin (SIA) dahili bir raporuna atıfta bulunuyor. Sonuç olarak, Huawei’nin de inşaatına dahil olması beklenen Shenzhen çevresinde beş yarı iletken tesisi inşa edilecek. Ancak resmi olarak ABD yaptırımlarından kaçmak için farklı isimler altında yarışacaklardı. ABD şirketleri Huawei’ye yalnızca istisnai lisanslar sağlayabilir, örneğin Elektronik Tasarım Otomasyonu (EDA) araçları söz konusu olduğunda.

Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. ve Pengxinwei IC Manufacturing Co.’nun (PXW) diğerlerinin yanı sıra Huawei ile yakından ilişkili olduğu söyleniyor. Ancak SIA, Bloomberg’in endişe verici üslubuna katılmıyor. Açıklamalar yalnızca ölçülü bir şekilde yeniden üretildi.

2030 yılına kadar küresel oyuncu


Çin’deki birçok yeni yarı iletken fabrikası, başlangıçta 28 ila 45 nanometre yapıya sahip yarı iletken bileşenler üretmeye hazırlanıyor. 2030 yılına kadar ülke, bu büyüklükteki tesislerde dünyadaki üretim kapasitesinin yarısından fazlasına sahip olabilir. Bu teknoloji aynı zamanda uzun vadede de geçerliliğini koruyacak çünkü birçok çip daha modern ve daha pahalı üretim teknolojisi gerektirmiyor.

Huawei & Co., yeni yarı iletken fabrikalarını Hollandalı üretici ASML’nin litografi makineleriyle donatmaya devam edebilir. Şirket, mevcut sistemlerini artık Çin’e satamaz ancak eski sistemler, 7 nm’lik olanlar da dahil olmak üzere ince yapılar için hâlâ uygundur, yalnızca daha yavaş çalışır ve daha fazla pozlama hatası üretebilir.

Duyuru

Huawei, gelecek nesiller için aşırı ultraviyole (EUV) maruz kalma teknolojisine sahip litografi makineleri araştırıyor. Ancak bu sistemler son derece karmaşıktır: Şu ana kadar yalnızca ASML ürettiler. Canon ve Nikon gibi rakipler bu tür makinelerin seri üretimini yapmıyor.


(mma)



Haberin Sonu
 
Üst