Çin İşletim Sistemi: Linux dağıtımı openKylin 1.0 durumuna ulaştı

Adanali

Member
2001 yılından bu yana Çin, diğer devlet veya şirketlerden bağımsız olarak kendi işletim sistemini geliştirmek için çalışıyor. Son teknoloji Linux dağıtımı openKylin’in 1.0 sürümü yayınlandı. Unix dünyasında, bu genellikle geliştiricilerin yazılımı kararlı ve olgun bulduklarını gösterir.

Duyuru

Gelişme bazı sapmalar yaptı. Başlangıçta, işletim sistemi FreeBSD’ye dayanıyordu, daha sonra temel Linux olarak değiştirildi. Canonical, Çinli kuruluşlarla işbirliği içinde Ubuntu Kylin’i geliştirmişti, ancak NeoKylin adında bir Fedora çatalı da vardı. openKylin ise topluluk odaklı bir bağımsız dağıtım gibi görünüyor.

Çin Linux: Bir Topluluk Projesi

openKylin sitesinde proje bazı rakamlar veriyor. Proje, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, topluluk kurumları, kolejler ve üniversitelerden bilimsel kurumlara ve bireysel geliştiricilere kadar uzanan 271 üyeden oluşmaktadır. Projeye toplam 4028 kişi katkıda bulunmuştur. openKylin’in zaten yaklaşık 850.000 kullanıcısı var.

openKylin 1.0, x86_64, RISC-V ve ARM işlemci mimarileri için mevcuttur. Özellikle desteklenenler, RISC-V CPU’lu Visionfive2, HiFive, Lotus2 veya LicheePi4A veya ARM işlemcili Raspberry Pi, Cool Pi ve Chillie Pi’dir. İndirilebilir görüntüler openKylin indirme web sitesinde mevcuttur. Sunulan kurulum talimatları şu anda yalnızca Çince olarak mevcuttur.

Reuters’e göre ABD teknolojisinden bağımsız bir işletim sistemi geliştirmek son yıllarda Çin’in teknoloji endüstrisi için büyük bir hedef oldu ve birçok şirket ve kuruluş openKylin sisteminin geliştirilmesine katkıda bulundu. Bir düzineden fazla Çinli şirket, Microsoft’un Windows ve Apple’ın macOS işletim sistemlerinin yerini alabilecek işletim sistemleri geliştirmeye çalışıyor.

En önemli Unix ve Linux dağıtımlarının mevcut durumu:

(dmk)

Haberin Sonu