Berke Dikişçioğlu: Bu spora gönül verenleri yüreklendirmek istiyorum

semaver

New member
Özellikle son senelerda kaykay sporu gençler tarafınca fazlaca tercih edilmeye başladı. Bunun sebebi nedir?

Son periyotta tanınan kültür içerisine girmiş olmasının, usulünün özgür olmasının tesiri büyük. En değerli faktörlerden biri ise gençleri sokaklardaki makûs alışkanlıklardan uzak tutuyor zira tabiatında bir spor faktörü yatıyor.

Sen bu spora nasıl başladın?

İlk kaykaya çıkış anından bahseder misin? 2009 sonu, 2010 başlarıydı… Çok toplumsal faaliyetlere dahil olduğum bir çocukluk devri yaşayamadım ve epeyce fazla arkadaş edinemedim. Tek yakın arkadaşım olan kuzenim büyük bir tutkuyla kaykay yapardı ve onu o biçimde keyif alırken görmek kaykay sporuna beni de yöneltti. Üzerinde kendimi bir bütün hissettim, bedenimin eksik olan bir kesimini buldum güya kaykayla.

Kaykay üzerinde hala epeyce zorlandığın bir hareket var mı?

Bir değil biroldukca hareket var diyebilirim. Kaykayda hareket dünyanız epeyce sınırsız oluyor. Bir hareketi çözdükten daha sonra yalnızca o hareketin yaklaşık yedi varyasyonunu da çözmeniz gerekiyor. Bir oyun simülasyonunda düzey atlamak üzere diyebilirim.

Bir hareket üzerine ortalama ne kadar çalışman gerekiyor?

Spesifik olarak tek bir süre vermek sıkıntı. Hareketlerin zorluğuna ve o harekete yatkınlığınıza göre değişkenlik gösterebiliyor. Ayrıyeten üzerinde gösterdiğiniz azmin de çalışmanıza katkısı büyük.

Antrenmanlarda ya da büyük yarışlardan evvel bir rutinin var mı?

Bedensel olarak yarışlara hazırlanmaktan daha epey zihinsel olarak da kendimi eğitmeye ehemmiyet veriyorum. Her haftamın benim için meditasyon üzere olması gerekiyor. İdman olarak da kaykayın üzerinde daha hayli vakit geçiriyor ve daha fazlaca ülkede yapılmamış olan tricklerin üzerinden ilerliyorum.

“Oylamada ben de yer alacağım”

Kaykay, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda birinci kere olimpik branş oldu. Gayesinde olimpiyatlar var mı?

Kaykayın olimpik spor olması ile bu spora verilen maddi ve manevi dayanak bir çok arttı. Olimpiyat her atletin en büyük hayalidir. Doğal ki olimpiyatları hedefliyorum. Bu sırf şahsi bir maksat değil, kaykay sporuna gönül vermiş tüm Türk gençlerine de örnek olmak, onları yüreklendirmek ve hayal kurdurabilmek de epey kıymetli.

Red Bull üzere küresel bir markanın atleti olmak sana ne cins kazanımlar sağladı?

Red Bull ailesine girdiğimden bu yana kendimi fazlaca daha vizyon sahibi hissediyorum. Red Bull, zihinsel ve bedensel manada bana büyük özgüven veriyor ve kendimi globaldeki kaykaycılar ile birebir düzeyde gorebilmemi sağlıyor.

Şu hareketi kesinlikle yapmam gerekiyor dediğin bir hareket var mı?

Muhakkak yapmam gereken bir hareket yok lakin kesinlikle çalışmam gereken biroldukça hareket var. Red Bull Curb Kings’de senin seçtiğin en uygun 40 kaykaycı hünerlerini sergileyecek.

Bize biraz Curb Kings’ten bahseder misin?

Parkurda üç adet nesne olacak. Kaykaycılar bu nesneleri kullanarak alışılmadık hareketler yaparak en yüksek puanı toplamaya çalışacaklar. Oylamada ben de yer alacağım. Hem eğleneceğiz tıpkı vakitte birbirimizle yarışacağız.

Bazı sporlarda atletler literatüre yeni bir hareket kazandırır ve bu hareket o atletin ismiyle anılır. Senin bu biçimde bir hayalin var mı?

Tabii ki hayli isterim. Öncesinde de dediğim üzere; kaykayda hareket dünyanız sınırsız… Kendi hareketimi keşfetmek için önümde hala oldukçaça vakit var.

Okumaya devam et...