Arista: Kampüs ağlarında anahtar yığınlamaya yeni yaklaşım

Adanali

Member

1. Arista: Kampüs ağlarında anahtar yığınlamaya yeni yaklaşım

Arista EOS birleşik anahtar işletim sistemi ve CloudVision Leaf Spine Stack'te (LSS) Switch Aggregation Group (SWAG) işlevselliğinin sunulmasıyla Arista, kampüs ağlarının yönetimini önemli ölçüde basitleştirmeyi hedefliyor. Tescilli çözümler yerine Ethernet kullanımının esnekliği artırması ve aynı zamanda karmaşıklığı azaltması amaçlanmaktadır.

Duyuru

Santa Clara'nın anahtar uzmanlarının hedefi, iki cihazdan tüm kampüs ağlarına kadar ölçeklenebilen merkezi anahtar yönetimidir. Bu, kampüs anahtar pazarında Cisco ve HPE Aruba'ya karşı yapılan büyük saldırı mı?

Gruplandırmayı Ethernet ile değiştirin

Arista EOS'taki yeni Anahtar Toplama Grubu (SWAG) özelliği sayesinde Arista, 48'e kadar kampüs anahtarını gruplamak ve bunları tek bir IP adresi ve merkezi CLI ile yönetmek için Ethernet'e güveniyor. Bu amaçla klasik ön panel kapılar kullanılmaktadır. Tescilli yığın bileşenleri ve protokollerinin yerini Ethernet almıştır. Anahtarlar modüler bir kasada hat kartı olarak görünmelidir. Miktarı genellikle 2, 4 veya 8 anahtarla sınırlı olan ve halka şeklinde özel kablolarla bağlanması gereken geleneksel istifleme sistemlerinden farklı olarak SWAG, kampüste daha fazla esneklik sunmayı da amaçlamaktadır.

SWAG, artık her yerde bulunan yaprak diken tasarımı, daha geleneksel halka veya zincir gibi ağ topolojilerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Akıllı Yazılım Yükseltmeleri (SSU), anahtarın yeniden başlatılması sırasında bile LACP kontrol paketleri göndermeye devam ederek yığın yükseltmelerini basitleştirmek ve böylece bağlantı birleştirmeyi aktif tutmak için tasarlanmıştır. Popüler hizmet içi yazılım güncellemeleri (ISSU) da mevcuttur.

LSS ile mantıksal anahtar yönetimi

Arista'nın yeni CloudVision Leaf Spine Stack (LSS) mimarisi, kampüs ağları için başka bir yönetim konsepti sunuyor. LSS, anahtarları fiziksel olarak yığınlamadan, anahtarların tek bir mantıksal yönetim düzlemi yaklaşımıyla yönetilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, veri merkezlerindeki MC-LAG yaklaşımı sayesinde uzun yıllardan beri bilindiği gibi, birden fazla anahtarda LACP bağlantı toplamaları da mümkün olmalıdır.

Yığın üyeleri Ethernet aracılığıyla bağlı oldukları sürece farklı raflarda veya konumlarda da bulunabilir. Anahtarlar, iki anahtar, bir dağıtım kabini, anahtarların bulunduğu bir kat, bir bina ve hatta bir kampüsün tamamı gibi gerçek binaları temsil edebilen hiyerarşik bir modele göre düzenlenebilmelidir. CloudVision aracılığıyla gerçek mekansal durumlara (binalar ve odalar) atama mümkün olmalıdır. CloudVision Studios olarak adlandırılan, iX 06/2024'te test ettiğimiz gibi, LSS'nin ilk provizyonunu basitleştirmeyi amaçlamaktadır.

Klasik istiflemeye kıyasla esnek yaklaşım

Bu iki teknolojinin önceden tescilli yığın bileşenlerini, protokollerini ve topolojilerini Ethernet ile değiştirmesi amaçlanıyor. Teknolojiler yalnızca kampüs anahtarları için duyurulmaktadır. Tescilli kablolara sahip klasik istifleme teknolojileri genellikle tek bir raf veya odayla sınırlı olduğundan esnek yaklaşım heyecan vericidir. Aynı zamanda, kampüslerde genellikle ihtiyaç duyulmasa da, özel kablolar yüksek yığınlama bant genişlikleri de sunar. Bununla birlikte, Cisco tarafından kampüste sunulanlar gibi mevcut sanal yığın bağlantıları yalnızca iki anahtarı barındırabilir ve bu da tasarımı sınırlayabilir.

Ancak, Ansible gibi otomasyon araçlarının kullanıldığı dönemlerde, tek bir IP adresi ve SWAG ile CLI aracılığıyla yönetimin belirleyici bir avantaj sağlayıp sağlamadığı şüphelidir. Bir yük devretme senaryosunun mevcut olması gerekmesine rağmen, “tek arıza noktası” konusunun da yönetim planında rol oynaması muhtemeldir. Ancak manuel yönetim kesinlikle her şeyi kolaylaştırabilir. Dolayısıyla yaklaşım heyecan verici görünüyor. Arista'nın veri merkezlerinden sonra kampüsü de ele geçirip geçiremeyeceği henüz bilinmiyor.

(yardımcı)