Arama motoru işinde Chrome bu nedenlerden dolayı hâlâ kraldır

KodKralicesi

Global Mod
Global Mod
Google'ın ana şirketi olan Alphabet şu anda 250'den fazla satın alma gerçekleştirmiştir. Bu şirketler ağı, firmanın yalnızca ana faaliyet alanını güçlendirmesine değil, aynı zamanda yeni pazar fırsatlarını keşfetmesine de olanak tanıdı. Bu çabaların örnekleri arasında Android işletim sisteminin başarılı bir şekilde geliştirilmesi, Google Cloud aracılığıyla büyüyen bulut hizmetleri sunumu ve sanal gerçeklik sektörüne girişi yer alıyor.

Bu başarının büyük bir kısmı, Google'ın toplam cirosunun %80'inden fazlasını temsil eden dijital pazarlama ve reklamcılıkta elde ettiği önemden kaynaklanmaktadır ve şirketin şu anda Amerika Birleşik Devletleri Haber Bakanlığı ile tartışmalarla karşı karşıya olmasının nedeni de budur.

Ve bu alan adı 2014'ten bu yana %90'ın altına düşmedi ve kendisini şu şekilde pekiştirdi: mobil, masaüstü ve tablet aramalarında kullanıcılar için en iyi seçim.

En yakın rakip olan Bing, çok düşük bir payla ikinci sırada yer alıyor ancak tarihsel olarak Google'ın motorunun en büyük rakibi. Diğer arama motorları arasında dünya genelinde %1,95 paya sahip olan ve pazarın %68'inden fazlasını kontrol ettiği Rusya'da hakim konumda olan Yandex bulunmaktadır.

Yahoo %1,32'lik payla alaka düzeyinde azalmaya devam ediyor ve Çin'in lideri Baidu'nun öncelikli olarak yerel odaklı olması nedeniyle küresel olarak yalnızca %0,79'u var. Son olarak, gizliliğe verdiği önemle bilinen DuckDuckGo, küresel pazarın %0,64'ünü kapsıyor ancak Statista'nın verilerine göre, kişisel verilerin korunmasına öncelik veren niş kullanıcılar arasında popüler olmaya devam ediyor.

DOJ girişimi etkili olabilirse özellikle çevrimiçi reklamcılık sektöründe değişiklikler görülebilir.

eMarketer verilerine göre Google, geniş erişim ve segmentasyon kapasitesi sayesinde gelirinin %80'inden fazlasını çevrimiçi reklamcılıktan elde ediyor. Google Ads ile birlikte arama motoru, işletmelerin hedefi yüksek reklamlarla küresel bir kitleyi hedeflemesine olanak tanır.

Bu model, şirketin ücretli arama kampanyaları için tercih edilen platform haline gelmesini sağladı ve bu kategorideki reklam harcamalarının çoğunluğunu sağladı.

Şirket 2022 yılında 224,47 milyar dolar reklam geliri elde etti. 2023 yılında ise bu rakam yıllık yüzde 6 artışla 237 milyar 855 milyon dolara yükseldi. Teknoloji şirketinden alınan verilere göre, 2024 yılının ilk çeyreği için arama ağı reklam geliri, Alphabet'in toplam gelirinin %57,3'ünü temsil ediyordu; bu da bir dönemde 46,2 milyar dolara eşdeğerdi.
 
Üst