Apple, Rusya App Store'dan VPN'leri kaldırıyor

Adanali

Member
Apple, 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü'nde App Store'un Rusça sürümünde 25 VPN programını engelledi. Bu, Rusya Federasyonu'ndaki iPhone ve iPad kullanıcılarının artık bu VPN uygulamalarını yükleyemeyeceği veya güncelleyemeyeceği anlamına geliyor. VPN'ler (Sanal Özel Ağlar) veri trafiğini şifreler ve bir yandan veri koruma ve veri güvenliğine, diğer yandan İnternet sansürünü aşmaya hizmet eder. Apple, yasağın nedenini Rus internet denetim ve sansür otoritesi Roskomnadzor'dan gelen bir emir ile ilgili ülkede geçerli tüm düzenlemelere uyulmasını gerektiren App Store Şartlar ve Koşulları olarak gösteriyor.


Duyuru



Merdiven Şakası: Otorite, VPN'lerin ana uygulaması olan siber güvenliği ve veri korumayı güçlendirmeyi amaçlayan 2006 yılında kabul edilen bir yasaya güveniyor. Kanun ayrıca üç kategorideki web siteleriyle mücadele etmeyi amaçlayan bir sansür sicili de içeriyor: intihar çağrıları ve talimatları, yasa dışı uyuşturucuların üretimi ve satın alınması ve reşit olmayanların pornografik görüntüleri veya bunları üretmeye davetler. Ancak yıllar geçtikçe bu konuların herhangi birine adanmayan çok sayıda bilgi kaynağı dizinde yer aldı; Yasanın yalnızca “etki alanı adlarının ve/veya İnternet sitelerinin URL'lerinin” kara listeye alınmasını gerektirmesine rağmen, yetkili makam VPN uygulamalarını defalarca yasakladı.

2018'den bu yana VPN sağlayıcıları, Rus yetkililerin hizmetlerinin çalışmasını durdurmaya yönelik defalarca girişimlerde bulunduğunu bildirdi. Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Kremlin sansürünü daha da sıkılaştırdı. O zamandan bu yana, yalnızca bazı VPN programları değil, aynı zamanda VPN protokollerinin kendileri de “yasaklı web siteleri ve/veya URL'ler” listesine dahil edildi. Bağımsız bilgi edinmek ve kontrolsüz bilgi alışverişinde bulunmak isteyen vatandaşlar üzerindeki baskıyı artırmak için sansür otoritesi bu yılın başlarında ulusal bir GeoIP veri tabanı oluşturmaya karar verdi; Herhangi bir Rus IP adresinin konumunu herhangi bir zamanda belirleyebilmek istiyor. Bunu Mart ayında VPN hizmetlerine yönelik bir reklam yasağı izledi.

App Store yasağından etkilenen VPN sağlayıcılarının Rus mahkemelerinde sansür kararına karşı mücadele etmek için üç ayları var. Sağlayıcı Le VPN de denemek istiyor. Rusya Federasyonu'nda bağımsız bir yargı sisteminin bulunmaması nedeniyle beklentiler mütevazı. Kendisi de dahil olan tedarikçi Red Shield, 2018 yılında Rusya'da yasal işlem başlattı ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde başarısız oldu. 2020'nin başında şirket, davanın halen derdest olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu (Private Networks LP – Rusya, dava numarası 4945/20).




VPN sağlayıcılarına iOS VPN uygulamalarının engellendiğini bildiren ve Roskomnadzor'un sansür emrine atıfta bulunan İngilizce mektup



Apple'ın engellenen VPN uygulamalarının operatörlerine mektubu


(Resim: Elma)



Apple'a Dilekçe


Le VPN, diğer VPN operatörleriyle birlikte Apple'a, patronu Tim Cook'a ve ABD Kongresine yönelik “Apple, Putin'in Sansürüne Yardımcı Oluyor” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Dilekçede şu ifadeler yer alıyor: “Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyelerini Apple'ın Putin'in sansürüne verdiği açık desteğe dikkat etmeye çağırıyoruz.” “Apple'ın Rusya'da ifade özgürlüğünü baskılayan Putin ve rejimini desteklemeyi bırakmasını ve engellenen VPN hizmetlerini Rusya App Store'a geri yüklemesini talep ediyoruz.” Ancak bunu yapabilmek için Apple'ın Roskomnadzor'un emirlerinden kaçması gerekecekti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Apple, Rusya Federasyonu'na donanım ihracatını durdurdu. Ancak şirket halihazırda dolaşımda olan cihazları ve ithal edilen gri ürünleri desteklemeye devam ediyor. Apple Pay ödeme hizmeti o zamandan beri sınırlı; Apple Haritalar'daki bazı gerçek zamanlı veriler artık mevcut değil ancak App Store'da mevcut.




(ds)
 
Üst