AB Komisyonu, Huawei gibi “riskli tedarikçilerden” 5G yasağı çağrısında bulundu

Adanali

Member


  1. AB Komisyonu, Huawei gibi “riskli tedarikçilerden” 5G yasağı çağrısında bulundu

AB Komisyonu, AB ülkelerini 5G mobil ağlarının genişletilmesi sırasında “riskli tedarikçilere” olan bağımlılıklarını azaltmaya ve devletleri ve telekom operatörlerini mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye çağırmak istiyor. Avrupa Komisyonu’nun Brüksel’deki temsilcileri bir kez daha bundan yana konuştular. AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton Twitter’da “Bugün itibariyle AB Komisyonu, Huawei ve ZTE’den gelen cihazlara dayalı bağlantı hizmetleri tedarik etmeyecek.” Huawei, açıklamalar hakkında zaten yorum yaptı ve bunları şiddetle reddediyor.


Breton, enerji sektörü gibi diğer alanlarda da bağımlılıkların başarıyla azaltıldığını söyledi. “5G ile farklı olmamalı: çıkarlarımıza karşı bir ‘silah’ haline gelebilecek kritik bağımlılıkları sürdürmeyi göze alamayız”. Sonuç olarak, Dpa tarafından bildirildiği üzere, bazı AB ülkelerinin Huawei ve ZTE’nin etkisini sınırlama veya tamamen dışlama kararı haklı. Diğer sağlayıcıların aksine, kendileriyle ilişkili olarak önemli ölçüde daha yüksek bir riskleri vardır.

Huawei aynı fikirde değil


Huawei iddiaları şiddetle reddediyor, ancak Avrupa Komisyonu’nun siber güvenliği sağlama niyetini anladığını gösteriyor. Pazara erişim kısıtlamaları inovasyonu engelleyecek, AB pazarını bozacak ve şirkete göre ekonomik ve sosyal riskler oluşturacaktır.

Bir şirketi alenen riskli bir tedarikçi olarak tanımlamak da serbest ticaret ilkelerini ihlal eder. Bu ayrımcılık “yasal süreç ve uygun bir duruşma yapılmadan yapılmamalıdır.” Siber güvenlik şirket için en önemli önceliktir.

5G antenlerinin yarısı etkilendi



Wirtschaftswoche’a göre yasak, tüm operatörlerin 5G anten ağının %50’sini etkiliyor. Buna dayanarak, yatırım bankası Barclays’in telekomünikasyon üzerine yaptığı analiz, Huawei ile zaten inşa edilmiş olan altyapıyı değiştirmek için 2,5 milyar avroya ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Değiştirilecek her bir anten için 50.000 Euro’luk maliyet oluşmaktadır. Huawei tarafından alıntılanan bir Oxford Economics raporuna göre, Huawei’yi hariç tutmak, Avrupa genelinde 5G için yatırım maliyetlerini on milyarlarca avro artıracak.

Telekom merak etmeyin


Wirtschaftswoche’ye göre, etkilerden en çok Deutsche Telekom etkilenecek. Ancak Haberler tarafından çevrimiçi olarak sorgulandığında bir sözcü, “Bu tür maliyet spekülasyonlarına katılmıyoruz. Mevcut genişleme senaryoları ve genel koşullar belirleyicidir” dedi. Şirket uzun süredir sözde çok satıcılı bir stratejiye güveniyor. Şirket, mobil ağın her alanı için farklı üreticilerden satın alıyor: çekirdek ağ, taşıyıcı ağ, anten ağı. Bunlar Cisco, Juniper, Mavenir, Nokia, Ericsson ve Huawei’nin yanı sıra daha küçük satıcıları içerir. Almanya’da Telekom, anten ağında 5G genişletmesi için “esas olarak mevcut SRAN sağlayıcıları Ericsson ve Huawei’yi kullanıyor”.


Anten ağında daha fazla seçenek için Telekom – 1&1 gibi – Open RAN’a güveniyor ve kendi ifadelerine göre, promosyonu ve daha fazla geliştirilmesi için çok sayıda ortakla da çalışıyor. “Telekom, Nokia ve Fujitsu’yu 2023’e kadar Almanya’da ilk ticari çok satıcılı dağıtım için Açık RAN’a ve Avrupa için Mavenir’e aday gösterdi. […]. Genel olarak, mobil iletişim bileşenlerini kurulumdan önce ve çalışma sırasında test ederiz. BT Güvenlik Yasası 2.0’a göre, BMI ve alt makamlar tarafından yaptığımız testler, testler ve onayların ardından “5G mobil iletişim için kritik bileşenler” olarak sınıflandırılan bileşenleri kullanıyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir şikayet olmadı” diyor bir Telekom sözcüsü.

Üç ağ operatörü Telekom, Vodafone ve Telefonicá, AB Komisyonu’nun 2020’de “riskli sağlayıcılar” olarak gördükleri şirketlere karşı tavsiyede bulunmasının ardından 2021’de çekirdek ağda Huawei’yi kullanmaktan gönüllü olarak kaçındı. antenleri veri merkezlerine bağlamak için. Wirtschaftswoche’den alınan bilgilere göre, Huawei’nin derhal kaldırılması “en kötü durum senaryosu”. Huawei siyasi nedenlerle dışlanırsa, Alman hükümeti de tazminat ödemek zorunda kalacak.

Vodafone’a göre AB, “ağ teknolojilerini değerlendirirken araç kutusunun kanıta dayalı yaklaşımına güvenmeye devam etmelidir. Sözde yüksek riskli tedarikçilerle ilgili kararlar, risk azaltma planları tasarlamak için politikacılar ve endüstri arasında yakın işbirliği gerektirir ve ve dijital altyapıları en aza indirmek için kritik sorunlar üzerindeki etkiyi değerlendirin”.

2019 gibi erken bir tarihte, gelecekteki 5G mobil iletişimindeki risklere ilişkin bir rapor, bu ağların güvenliğine yönelik sürekli ve karmaşık saldırılar gerçekleştirebilecek devletlerden veya devlet destekli aktörlerden gelen tehditlerden söz ediyordu. O zamandan beri Telekom, mobil çekirdek ağda Çinli sağlayıcılara karşı karar verdi. Özellikle ABD, Huawei’yi Çin hükümeti ile yakın ilişkilere sahip olmakla suçluyor ve şirkete yaptırımlar uyguluyor.



güncellemeler


06/16/2023


16:22



Saat




Vodafone ekstresi eklendi.




(mak)



Haberin Sonu
 
Üst